Da se priča o izgradnji mira može popraviti drugačijim pristupom za razliku od pokušaja koje pamtimo iz prethodnih godina koje su daleko iza nas, građani Općine Doboj Jug pokazali su da može, a sve uz moralnu i tehničku podršku organizatora  Catholic Relief Services BiH, Miri Mehemdović, Heleni Martinović i Caritasa BiH, Siniši Sajević i uz finansijsku podršku američkog naroda,  Agencije za međunarodni razvoj /USAID/  koji su nam omogućili da se zajedno borimo za podizanje svijesti o nenasilju, diskriminaciji, govoru mržnje, ekstremizmu i sl. i da konačno žrtve rata same govore, a ne da neko u ime njih govori bez obzira koje su vjere, etniciteta ili uvjerenja.

Jučer je Sala općinskog vijeća kao nikada prije bila prepuna, njih preko 50, naših dragih sugrađana došli su da podrže mirovni događaj Javno govorenje na temu „MOJA PRIČA:IZABERIMO MIR ZAJEDNO“ organizovan u okviru jednog od najpopularnijih projekata u državi PRO-Budućnost  čiji su snažni bedemi 34 općine i grada širom Bosne i Hercegovine sa tendencijom i povećanja složni  da djeluju za zajednički cilj POVJERENJE, RAZUMJEVANJE, ODGOVORNOST ZA BUDUĆNOST.

O sukobima 1992.-1995. u Bosni i Hercegovini iz drugog ugla i sa drugačijom perspektivom, svoje priče, svoje patnje, boli i poruke mira podjelili su govornici, direktne žrtve rata Amir Omerspahić /Han Pjesak/, Zdenko Šupuković /Žepče/ i Janko  Samouković /Pazarić/, članovi Udruženja logoraša, a publika je iskazala duboko poštovanje i suosjećanje sa suzama u očima i želju da govore, da pričaju i svoje priče iz rata i nakon rata.

Načelnica općine Jasminka Begić, u pozdravnom govoru izrazila je dobrodošlicu gostima i istakla: „ U općini Doboj Jug pričalo se o ratu i ranije, ali ne na ovakav način i ovo je po prvi put da se javno govori o sukobima iz proteklog rata iz različitog ugla, a priča o nesretnom ratu zaista ima jako mnogo koje mogu da se pričaju, mislim na  žrtve rata koje najbolje znaju kako se osjećaju i kako se nose sa svojom boli, ali i da pošaljemo poruke mira svi zajedno bez obzira na naša uvjerenja, ljudi smo i zaslužujemo da se poštujemo i razumijemo posebno kada nam je teško i kada želimo dobro svojoj lokalnoj zajednici, a samim tim i cjelokupnom društvu. Smatram da je ovo dobar put da svaka lokalna zajednica koja je uključena u projekt može sa svim akterima u društvu  djelovati u pravcu izgradnje mira i što je najvažnije udruženi pokažemo svima da nam je stalo do žrtava rata i do Bosne i Hercegovine. Tišina u sali, suze u očima, suosjećanje sa žrtvama i poštovanje pokazali su lijepo o nama samima, o našem odnosu prema drugom i drugačijem koji nas vode putem promjena i prema jedinstvenom cilju. Prvi put kada mi je ponuđeno da se priključimo PRO-Budućnost zajednicam prihvatila sam i obećala čvrstu podršku aktivnostima, stoga se zahvaljujem svima koji su danas odvojili svoje vrijeme kako bi nas podržali, a i onima koji nisu željeli da dođu obzirom da nije bilo nikakvog političkog predznaka“.

Javno govorenje pratili su i predstavnici medija, Muhamed Čabrić, novinar FTV i Dnevnog avaza, NTV „Amna“, „RA“ i TV „SMART“, stoga, koristimo priliku i da se „sedmoj sili“ zahvalimo na dolasku i praćenju događaja koji nam je izuzetno bio važan kako bi se šira javnost upoznala sa aktivnostim koje se organiziraju u okviru projekta PRO-Budućnost.

Na kraju, druženje smo s gostima nastavili u zgradi uprave uz kafu, sok i slatkiše i pokazali kao i do sada  da smo pravi domaćini.