Načelnica općine Begić:U vaspitnom i obrazovnom radu polazimo od humanističkog pristupa i unutrašnjih snaga djeteta kao oslonca koje može poslužiti prilikom djelovanja na njegov razvoj i sredinu koja treba da podstiče ispoljavanje tih snaga ako postoji otvorenost  prema njima, ako im ukazujemo poštovanje i interes za ono što oni rade i ono što oni daju, a sve je to sada na jednom mjestu, savremenoj ustanovi koja nosi ime Dječiji svijet. O ovoj temi pričalo se mnogo i slobodno možemo reći da smo godinama bili u hendikepu jer nismo u lokalnoj zajednici imali vrtić, ali kada je prošle godine mladi bračni par Bravo došao sa idejom o otvaranju savremene predškolske ustanove izrazila sam svoje veliko zadovoljstvo  i odmah obećala podršku  kako bi se pronašao najbolji način da im se pomogne da što prije njihova ideja bude realizovana u djelo jer nam je zaista to bilo neophodno u Općini. Drago mi je što konačno imamo jednu takvu ustanovu koja će pomoći roditeljima da njihova djeca imaju siguran i bezbrižan drugi dom gdje će stručnjaci podsticati  njihov intelektualni, socio-emocionalni i fizički razvoj, a sve u cilju da dijete proširi znanje o sebi i drugima, svijetu koji ga okružuje kako bi bili aktivni i usješni članovi društvene zajednice, a u što sam se uvjerila jer sam bila na licu mjesta i razgovarala ne samo sa direktoricom već i sa odgajateljima. Danas to izgleda zaista prelijepo jer sjećam se kad  smo izlazili na teren prije početka radova kada nije bilo ništa u ovim zgradama, a sada je to pravi mali dječiji svijet, raznolik, šarolik i ugodan, kada mladi nešto rade to jednostavno mora biti kvalitetno i veliko hvala što ste se odlučili da to ipak bude Doboj Jug, mjesto u kojem je sve bolje i bolje živjeti, bar nam tako do sada djela pokazuju“.

Nakon iskazanog zadovoljstva Načelnice općine Begić i riječi hvale za mladi poduzetnički par, nešto želimo napisati  i o PPU „Dječiji svijet“ koji raspolaže sa 200 m2 zatvorenog prostora i 1000 m2 otvorenog prostora koji je popunjen dječijim igralištem.

Odgajatelji predškolske djece u vrtiću rade na poslovima njege, odgoja i obrazovanja, te socijalne i zdravstvene zaštite djece dobi od 6 mjeseci do polaska u školu, podjeljeni u dvije grupe i to: jasličku ( od 6.mjeseci do 3.godine) i vrtićku grupu ( od 3.godine do polaska u školu).

U skladu sa razvojnim mogućnostima određene skupine djece, odgajatelji obavljaju slijedeće poslove: obučavaju djecu za samostalano zadovoljavanje osnovnih potreba u pogledu oblačenja, obuvanja, upotrebe pribora za jelo, održavanje lične higijene i drugih navika, provode s djecom odgovarajuće tjelesne vježbe da bi se razvijale  njihove funkcionalne sposobnosti i kondicija, organizuju stvaralačke igre u kojima se razvija spoznajna sposobnost djece, rade aktivnosti u kojima su djeca izložena određenim estetskim doživljajima poput likovnih radionica, vode djecu na upoznavanje okoliša s posebnim naglaskom na razvijanje ekološke svijesti i razvijanje ekoloških navika.

Zajednička karakterstika aktivnosti svih odgajatelja je kompletna briga za povjerenu im djecu u vrtiću od očuvanja njihovog tjelesnog i zdravstvenog integritea do ostvarenja obrazovnih i odgojnih zadataka u njihovom cjelokupnom razvoju.

U ustanovi je zaposleno 4 uposlenika, 2 profesora predškolskog odgoja i obrazovanja, 1 zdravstveni radnik i 1 kvalificirana kuharica.

Predškolska ustanova organizuje:

  • cjelodnevni boravak djece u trajanju od 10 sati
  • poludnevni boravak u trajanju od 5 sati
  • poluvremeni boravak u trajanju od sat, dva ili više u zavisnosti od potrebe
  • proslave rođendana i sl.

Ako želite da vaše dijete boravi u savremenom vrtiću koji svojim proncipima i programom rada znatno doprinosi unaprjeđenju predškolskog vaspitno-obrazovne prakse i atmosferi povjerenja, poštovanja i tolerancije, te da bi vaše dijete razvijalo široka interesovanja, samopoštovanje, sposobnost snalaženja u različitim situacijama i uvažavalo različitosti, javite se na broj telefona 032/ 942-558 ili posjetite lično vrtić u ulici „Dobojska“ br.67.u Matuzićima.

Osnivač i vlasnica Maida Bravo, direktorica Sedina Sivac, sve više rezultati naučnih istraživanja pokazuju da su žene rukovodioci  izuzetno dobre u međuljudskim odnosima, brže uočavaju probleme, okupljaju timove ljudi  koji su motivirani, vole dogovore, poštuju tuđa mišljenja, fleksibilnije su, obavljaju više zadataka u isto vrijeme....... i uvijek nastoje da nešto stvore nego da pobjede.