U četvrtak, 12.maja, Načelnica općine Jasminka Begić ugostila je u svom kabinetu delegaciju Ambasade Japana u BiH, Kazumasa Miyazaki, zamjenika šefa misije Ambasade Japana u BiH i  Yukina Abe, Program koordinatoricu za GAGP povodom svečane ceremonije primopredaje „Projekt opremanja općine Doboj Jug kamionom za odvoz smeća“, a nakon što su uspješno okončane sve projektne aktivnosti.

Nakon kratkog razgovora u kabinetu Načelnice općine Begić, zajedno su pogledali kamion za odvoz smeća  ispred zgrade Općine u društvu sa uposlenicima JKP „VIS“, a g-din Miyazaki zanimao se  za uslove rada u preduzeću nakon što je nabavljeno novo vozilo i koliko će im značiti podrška Vlade Japana i nabavka novog kamiona u narednom periodu. U okviru Grant programa Vlade Japana za temeljne projekte (GAGP) dodjelila je sredstva općini Doboj Jug u iznosu od 77.156 eura ( 150.905 KM) za nabavku vozila za odvoz smeća što će doprinjeti jačanju svijesti građana o čistoj životnoj sredini i poboljšanju rada komunalnog preduzeća, nakon čega je uslijedila foto sesija i izjava za medije.

Zamjenik šefa misije Ambasade Japana u BiH Miyazaki: „Velika mi je čast i zadovoljstvo što prisustvujem ceremoniji primopredaje i svjedočim uspješnom okončanju projekta koji je imao za cilj zaštitu okoliša i unaprjeđenje životnih uslova svih stanovnika općine Doboj Jug. Vlada Japana je 2015.godine dodjelila iznos 77.156 eura oko 150.905.KM za provedbu projekta opremanje općine Doboj Jug kamionom za odvoz smeća. Prije provedbe općina je imala na raspolaganju jedno vozilo za odvoz smeća i ulagala je maksimalne napore prikupljanja otpada korištenjem jednog specijalnog vozila i jednog traktora sa prikolicom za odvoz. Zbog dotrajalosti i čestih kvarova na specijalnom vozilu općina je često finansirala troškove popravki na postojećem vozilu. Poplave koje su zadesile općinu 2014. uzrokovale su velike finansijske gubtke i općina nije mogla nabavit novo vozilo, a nabavkom novog vozila za odvoz smeća projekt će doprinjeti unaprjeđenju organizovanijeg odvoza smeća sa područja općine i prikupljanja smeća sa udaljenih područja, oko 5.000 stanovnika su direktni korisnici. Od 1996. Vlada Japana je podržala niz projekata iz oblasti zaštite okoliša, te će i nastaviti podržavati ovaj sektor sa ciljem osiguranja adekvatnih uslova življenja građana Bosne i Hercegovine, te vam želim  mnogo uspjeha u daljem radu”.

Načelnica općine Begić: „ Čestitam svima na uspješnoj implementaciji još jednog značajnog projekta i drago mi je što je Vlada Japana bila u mogućnosti da nam pomogne i uprkos katastrofama koji često pogađaju njihovu zemlju ipak imaju razumjevanja i žele pomoći i drugim narodima zato veliko hvala na iskrenom prijateljstvu japanskom narodu i Vladi koje će općina Doboj Jug uvijek znati da cijeni. Majske poplave 2014.godine nanijele su ogromne štete ne samo našoj općini već i drugim gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini i to je jedan period koji nikada nećemo zaboraviti, ali evo uz podršku dobrih ljudi uspjeli smo normalizovati uslove za život implementirajući projekte kao što je i nabavka kamiona za odvoz smeća.  Vlada Japana pružila je ruku općini Doboj Jug još prije nekoliko godina, a više puta je isticano da će 2004.godinu ostati u pamaćenju mnogima od nas i jedan od srećnijih trenutaka za naše mjesto jer je naša Osnovna škola opremljena savremenim sredstvima i učilima kao podrška unaprjeđenju obrazovanja. Donacija Vlade Japana značajna je za rad preduzeća i jačanje tehničkih kapacitet, a  samim tim i u kreiranju zdravog okoliša jer su do sada imali na raspolaganju jedno specijalno vozilo staro oko desetak godina koje nije moglo odgovoriti zahtjevima i potrebama koje se nameću kao prioritetne i kako su sami uposlenici, operativci na terenu više puta isticali da je vozilo već na rubu propasti, da je  teško za održavanje i da je sam rad na terenu otežan što je bio apel za  lokalnu vlast  i mene kao Načelnicu općine da uradimo  sve što možemo  da se  konačno riješi i ovaj problem što pokazuje da su naši pravci djelovanja različiti, ništa ne zanemarujemo što je hitno i bitno za našu lokalnu zajednicu ”.

                                                                           

O PROGRAMU GAGP: Vlada Japana prvi put je 1989.godine pokrenula program pomoći pod nazivom „Grass Roots Projects (GAGP)” kao dodatak Generalnom programu pomoći Vlade Japana. Od 1996.godine preko 180 projekata u ukupnom iznosu od cca 10 miliona EUR/19 miliona KM implementirano je u Bosnu i Hercegovinu u okviru GAGP programa. GAGP je fokusiran na podršku lokalnim zajednicama odnosno direktnom stanovništvu. U okviru GAGP grantovi se dodjeljuju javnim institucijama (općinama i općinskim javnim preduzećima), osnovnim školama, domovima zdravlja ili organizacijama civilnog društva koje sprovode relativno male projekte. Projekti iz oblasti zaštite okoliša nalaze se na listi prioriteta kada je u pitanju pomoć koju Vlada Japana obezbjeđuje za BiH.