U organizaciji  Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, na Olimpijskom stadionu  u Sarajevu od 27. - 29. maja održano je „Međunarodno otvoreno prvenstvo“ - XIII. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

Ove godine na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“ za sportske igre prijavilo se 150 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a borili su se za medalje u atletskim disciplinama: trke u kolicima (100,200 i 400 m), bacačkim disciplinama (koplje, kugla i disk) i ekipno takmičenje u šahu.

Svi učesnici igara bili su smješteni u hotelu Terme na Ilidži, imali su sasvim dovoljno vremena i da se druže jedni sa drugima, da razmjenu svoja sportska iskustva, informacije o radu i djelovanju Udruženja, nasmiju, zapjevaju.... jer su ove sportske igre  najmasovnije i najznačajnije, a ujedno i jedino okupljanje, takmičenje i druženje osoba sa najtežim invaliditetom u regionu.

                                                                                                                  

Zahvaljujući BH Telecomu, Direkciji Zenica kao sponzoru i finansijskoj pomoći Načelnice općine Jasminke Begić, ekipu Zeničko-dobojskog kantona pojačali su i takmičari iz Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj Jug,  pet+1 koji su i uprkos jakoj konkurenciji postigli zapažene pojedinačne rezultate kao i drugi članovi Udruženja, takmičari iz Zenice, Olova i Zavidovića.

                                                                                              

Edib Skulić u kategoriji F 53 osvojio je:

II mjesto, srebrena medalja u bacanju diska 1 kg                               

 

Rukib Škiljo u kategoriji F 54  osvojio je:

I mjesto, zlatna medalja u bacanju kugle 4 kg

II mjesto, srebrena medalja u bacanju diska 1 kg

 

Sulejmen Muratović u kategoriji F 37 osvojio je:              

I mjesto, srebrena medalja u bacanju koplja

II mjesto, srebrena medalja u bacanju diska1kg

III mjesto, srebrena medalja u bacanju kugle 4kg

 

Edib Skulić, predsjednik Udruženja:U svoje lično ime i ime  rukovodstva Udruženja, zahvaljujem se donatorima, BH Telecomu, Direkciji Zenica i Načelnici općine Jasminki Begić za nesebičnu podršku, pomogli su nam da odemo  na sportske igre  jer u suprotnom ne bi bili u mogućnosti da učestvujemo na ovom veoma važnom takmičenju, te se nadamo podršci i u narednom periodu obzirom da smo uvijek imali jako dobru saradnju, a ponajprije prijateljski odnos“.

 

Načelnica općine Jasminka Begić: „Želim da čestitam našoj sjajnoj ekipi takmičara na osvojenim medaljama i koji ma šta da rade, predstave Doboj Jug onako kako i zaslužuje, njihovi rezultati kako sportski tako i iz drugih segmenata društva pokazuju da su korisni članovi naše zajednice, da mogu poslužiti kao dobar primjer kako jedna organizacija civilnog društva treba da djeluje. Nadam se da će njihov primjer i drugi koristiti, da će biti više aktivni i produktivni za dobrobit svih nas. Isticala sam više puta da su jedna od najaktivnijih organizacija, mnogo su dobrih projekata uradili i konkretnih akcija koje su vidljive i korisne, stoga ih trebamo svi podržati i omogućiti im priliku da svoje ideje i inicijative sprovedu u djela, moju će podršku uvijek imati kao i do sada jer smatram da su svijetli primjer u zajednici i ponos svih nas“.