Crveni križ u saradnji sa Općinom Doboj Jug već 5 godinu organizuje odlazak na pješački pohod Marš mira, a u ovogodišnjem pohodu ide 22 građana koji će za 3 dana  preći 3 etape duge 106 km želeći da na ovaj način doprinesu jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti i odgovornosti  sa nastradalim nedužnim civilima.

Pored komemoracije i dženaze-namaza u Potočarima 11.jula, Marš mira jedna je od glavnih aktivnosti obilježavanja godišnjice genocida počinjen nad bošnjacima Srebrenice.

Po završetku pješačkog pohoda, učesnici imaju priliku da prisustvuju komemoraciji i obavljanju dženaze-namaza i ukopa žrtava genocida pronađenih u nekoj od masovnih grobnica, a sve sa ciljem prisjećanja na strašne zločine počinjeni u Srebrenici u julu 1995.godine i animiranja svih društveno odgovornih subjekata kako na lokalnom, državnom tako i međunarodnom nivou kako bi se zadovoljila pravda i zločinci ma ko god oni bili kaznili za nehumano i nečovječno djelovanje kao jedan od glavnih preduvjeta za izgradnju mira i povjerenja  među građanima bez obzira na etničku i religijsku pripadnost.

Sa novinarskom ekipom TV SMART razgovarali su predstavnici izvršne vlasti, vjerske zajednice i učesnici pješačkog pohoda i ovom prilikom  podjelili su svoje osjećaje sa javnošću:

Uz čestitku za Ramazanski Bajram, Načelnica općine Jasminka Begić, poželjela je sretan put učesnicima pješačkog pohoda, te ovom prilikom kao nositeljica vrlo važne funkcije u zajednici, istakla: “ Svake godine bar od kako ja obnašam funkciju načelnika na jedan lijep i skroman način obilježimo ispraćaj  naših sugrađana koji učestvuju u  pješačkom pohodu Marš mira, razgovarala sam s njima i vidim da je nekima peti put, a nekima prvi što je pohvalno za inicijatore ideje i organizatora kao motivatorima da svake godine ima onih koji žele da se priključe ekipi kako bi se broj povećao, a posebno što je pohvalno i što me čini sretnom je to, što vidim mlade ljude koji ne odustaju od ove aktivnosti.  U nedjelju već ispraćamo i motoriste i uz Božiju pomoć idemo s građanima u ponedjeljak prema Potočarima, bila sam i prošle godine i zaista kada je u pitanju Srebrenica, stradanja nedužnih ljudi, mnogo toga bi se imalo za reći, ali želim kao čovjek apelovati na sve dobronamjerne ljude da se nikada ne zaboravi i da se borimo svi zajedno da se više nikome i nikada ne ponovi ne samo u našoj zemlji nego u cijelom svijetu. Budimo odogovrni, razumni i pravdeni kako bi i najmanja pogreška učinjena nepravdno prema čovjeku bila kažnjena i na znanje drugima da ih ne ponavljaju. Na kraju, želim da nam se vrate zivo i zdravo“.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Doboj, mr.Bajro ef.Džafić, čestitao je Bajram učesnicima i prisjetio se pjesnika bošnjačkog Mehmedalije Maka Dizdar: „ U jednoj od svojih pjesama on kaže, ovdje se ne živi da bi se umiralo, ovdje se umire da bi se živjelo, dakle, agresija, stradanja, genocid u Srebrenici jasno pokazuje da se ovdje umiralo da bi se živjelo. Svi vi koji učestvujete u Maršu mira doprinosite da se to umiranje ne zaboravi i da ta umiranja trebaju prestati kako bi normalno živjeli, molim Allaha dž.š da im put olakša i da im ne bude naporan, Amin“.

Sejad Hopić u izjavu za TV SMART, rekao je:Hvala Bogu sve je onako kako smo planirali, pješačit ćemo  106 km za 3 dana, a naša ideja od grupe građana započinje 2012.godine kada smo htjeli učiniti nešto za našu Općinu i prvo što nam je na um palo bila je Srebrenica i Marš mira, tada je bilo 12 momaka i 5 djevojaka, te godine bilo je najteže, a što je koja godine odmicala bilo je sve teže jer smo sve poznavali, ljudi se preforsiraju, ali ne odustaje se. Ove godine ide nas 22 i imao sam veliku podršku Načelnice općine Begić i Crvenog Križa i mnogih drugih donatora, ne bih nikoga da izdvajam, ali čovjek koji je najviše kriv je Sabit ef.Šiljić koji je od početka s nama i pomaže nam u svemu“.

15-godišnji mladić iz Mravića, Elmin,  sin Ibrahima  Krličević, jedan od najmlađih učesnika rekao je da je ovo prvi put da učestvuje u pohodu Marš mira kao i njegov otac, „ zajedno danas idemo  i to me čini sretnim i ponosnim,  gledao sam sve to prije na televizoru i čekao sam ovaj dan, dan kada ću i ja ići, nadam se da će biti sve dobro, da će naša misija uspjeti i da ću aBd ići i slijedeće godine jer na ovaj način zajedno čuvamo od zaborava sve ono strašno što se desilo ljudima u Srebrenici i odajemo  počast kao žrtvama koje su ni krive ni dužne stradale u proteklom ratu“.

Učesnici pješačkog pohoda: Sejad Hopić, Omer Delić, Asmir Delić, Mihret Osmanbegović, Muhamed Krličević, Almir Mujagić, Zemir Hodžić, Ernad Hopić, Vahid Jupić, Damir Muminović, Ibrahim Krličević, Elmin Krličević, Belmin Ramić, Elvedin Mujić, Nihad Skulić, Alen Turuntaš, Mirnes Hodžić, Meho Delić, Kemal Kovačević, Benedin Delić, Edvin Čajić i Sabahudin Žižo.