ODRŽANO SPORTSKO TAKMIČENJE U ŠAHU I GAĐANJU IZ VAZDUŠNE PUŠKE

S obzirom da sport i rekreacija imaju izuzetno veliki značaj u održavanju stabilne psiho-fizičke kondicije i zdravstvenog stanja osoba sa invaliditetom (OSI), u sklopu projekta „Inicijativa za razvoj invalidskog sporta“ koji je finansijski podržan od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj Jug organizovalo je sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom u gađanju iz vazdušne puške i šahu. 

Sportsko takmičenje i jednodnevno druženje je održano 20.7.2019.godine (subota) na lokalnom izletištu Matoševe Dubrave u Mravićima općina Doboj Jug sa početkom u 12 sati.

S obzirom da je takmičenje u ovom projektu bilo takmičarskog karaktera za najbolje takmičare obezbjeđene su simbolične nagrade. Svi takmičari su postigli zavidne rezultate u disciplinama u kojima su se takmičili što pokazuje da i osobe sa invaliditetom mogu biti aktivni sudionici razvoja sporta i sudjelovati u životu zajednice s drugima pod jednakim uvjetima.

U šahu prvo mjesto pripalo je Halidu Bajramoviću iz Udruženja paraplegičara iz Zenice, drugo mjesto osvojio je Advan Arifović iz Udruženja paraplegičara iz Doboj Juga i treće mjesto Medžid Muratović iz Udruženja paraplegičara iz Doboj Juga. 

U gađanju iz vazdušne puške za muškarce prvo mjesto osvojio je Mujo Adilović iz Udruženja paraplegičara iz Zenice, drugo mjesto osvojio je Muhidin Kaloševac iz Udruženja paraplegičara iz Doboj Juga i treće mjesto Tahir Mandžuka iz Udruženja paraplegičara iz Zenice. 

U gađanju iz vazdušne puške za žene prvo mjesto osvojila je Almedina Čamdžić iz Udruženja paraplegičara iz Zavidovića, drugo mjesto osvojila je Samira Đidić iz Udruženja paraplegičara iz Zenice i treće mjesto Dževada Tukić iz Udruženja paraplegičara iz Doboj Juga.

Svoje učešće na ovom takmičenju su pored OSI iz Udruženja paraplegičara iz Doboj Juga uzeli učešće i OSI iz udruženja paraplegičara iz Zenice, Lukavca, Zavidovića, Žepča, Doboja, Doboj Istoka, OSI iz Udruženja amputiraca iz Doboja, OSI iz Opštinske organizacije slijepih i slabovidnih lica iz Teslića, predstavnici i članovi Udruženja civilnih žrtava rata iz Tešnja i predstavnici Centra za razvoj civilnog društva BiH iz Doboja.

Pored osoba sa invaliditetom iz organizacija i udruženja osoba sa invaliditetom (OSI) iz oba entiteta, ovo sportsko takmičenje i jednodnevno druženje su svojim prisustvom uveličali i načelnik općine Doboj Jug g-din: Mirnes Tukić, predstavnici Sportskog Saveza općine, predstavnici udruženja RVI-a, predstavnici Šahovskog kluba Doboj Jug, Crvenog križa, MZ Matuzići, predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata Doboj Jug, predstavnici udruženja žena, privrednici, predstavnici medijske kuće TV Smart i drugi građani lokalne zajednice cca 85 učesnika. Takmičenje je proteklo veoma uspješno, a predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općine Doboj Jug g-din: Edib Skulić se zahvalio takmičarima i ostalim učesnicima na učešću i podršci razvoju invalidskog sporta u lokalnoj zajednici i istakao da ovakva sportska takmičenja za paraplegičare i ostale osobe sa invaliditetom su veoma značajan oblik resocijalizacije i inkluzije i podsticaj za postizanje sportskih rezultata. Takođe je istakao da se vrijednost ovog sportskog takmičenja ne završava isključivo na borilištima, nego je kasnije nastavljeno jednodnevnim druženjem u jednoj opuštenoj i ugodnoj atmosferi uz skroman zajednički ručak i osvježenje.