15. april se obilježava kao Dan ARBiH i tom prilikom je uz poštovanje naredbi kriznih štabova i shodno preporukama epidemioloških službi o nošenju zaštitnih maski i socijalnu distancu izvršeno polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju ispred zgrade Općine Doboj Jug.

Za 15. april zakazana je i XXX sjednica OV-a te je ista uz prethodno preduzete sve mjere prema naredbama kriznih štabova i preporuke epidemioloških službi održana u Velikoj sali iza zgrade Općine.

Sjednici je prisustvovalo svih trinaest vijećnika i donijete su određene odluke neophodne za nastavak daljih ranije planiranih aktivnosti ali i mjere koje se odnose na suzbijanje i ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Donesene su mjere kojima će se pomoći građanima općine Doboj Jug koji su usljed navedenih razloga ostali bez posla nakon 16.03.2020. godine, a nemogu ostvariti pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti i prijavljeni su na Biro za zapošljavanje Doboj Jug.

Jedna od mjera je svakako i pomoć socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva u vidu paketa osnovnih životnih namirnica koji će se distribuisati putem Crvenog križa Doboj Jug.

Treći set mjera jesu mjere kojima će se pomoći privredi i privrednim subjektima kojima je naredbama Kriznog štaba zabranjen rad u periodu dok traje prirodna nesreća, a odnosi se na obaveze koje će Federalna vlada prenijeti na općine, subvencioniranje 50% minimalne plaće za mjesec mart, oslobađanje od plaćanja općinske komunalne takse na istaknutu firmu kao i na oslobađanje od plaćanja odvoza smeća za period neaktivnosti.

Za sve navedene mjere biće raspisani Javni pozivi na osnovu kojih će predviđene mjere biti realizirane.

Na sjednici je usvojen i Rebalans Budžeta za 2020. godinu kojim se uz uštede i alokaciju određenih sredstava omogućuje realizacija navedenih mjera.

Budimo odgovorni i ostanimo kod kuće!!!