Svečani prijem u čast rođendana Njegovog visočanstva Cara Japana Akihita, održana je u sarajevskom  hotelu „Europa“, a na poziv Nj.E  Ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya OGAWA, a na rođendanskom slavlju prisustvovala je i načelnica općine Jasminka  BEGIĆ.

Japanski Car Akihito slavio je svoj 82.rođendan, a rođendansko slavlje s posebnim zadovoljstvom podržali su mnogi ugledni ljudi iz javnog i političkog života, poslovnog sektora, kulturnih i vjerskih zajednica, akademici i diplomate koji tokom prijema nisu skrivali svoje zadovoljstvo ugodnom i toplom atmosferom kao i u degustaciji japanskog sakea.

Prije obraćanja gostima, ambasador OGAWA  zamolio je prisutne da se minutom šutnje prisjete žrtava terorističkog napada u Parizu 13.novembra, te se osvrnuo na trenutnu društvenu i političku situaciju, ocjenjujući je kao dinamičnu. Govorio je i o podršci Japana našoj zemlji koja će se nastaviti na njenom putu u Evropsku uniju, te pomoći japanskog naroda u programu oporavka od prošlogodišnjih poplava, a bilateralne odnose između Japana i Bosne i Hercegovine ocjenio je kao vrlo dobre i da se iz godine u godinu razvijaju.                           

„Izuzetna je čast što sam imala priliku biti dio svečanog događaja organizovan u čast rođendana japanskog cara, bilo je vrlo zanimljivo, mogli smo vidjeti najnovije proizvode i promotivne video materijale  uspješnih  japanskih kompanija, te razgovarati sa njima i ljudima iz javnog i političkog života našeg bosanskohercegovačkog društva, podjeliti mišljenje i impresije o događaju i aktuelnim dešavanjima u zemlji. Donaciju Vlade Japana pamtit ćemo svi kao izuzetno važnu u razvoju naše lokalne zajednice koja nam je omogućila da danas naša djeca idu u školu koja je dobila potpuno novi sjaj opremljenu savremnim sredstvima i pomagalima. Nedavno smo potpisali i ugovor sa Ambasadom Japana o nabavci kamiona za odvoz smeća kako bi se ojačali kapaciteti našeg komunalnog preduzeća i opet ćemo naglasiti našu zahvalnost za projekte  koji su realizirani uz njihovu nesebičnu  finansijsku podršku jer su prepoznali naše potrebe i željeli su nam pomoći. Nadam se da će i ubuduće naša saradnja biti uspješna i da ćemo nastaviti naše prijateljske i poslovne odnose“, istakla je načelnica općine Jasminka Begić.

Ovom prilikom čestitamo 82. rođendan Njegovom visočanstvu i želimo mu zdravlja i mnogo srećnih trenutaka u poslovnom i porodičnom životu.