Ulaz :: Registruj se
::  Home  ::  Pitanja i odgovori  ::  Bilteni  ::  Forumi  ::
Menu


Općina
· Načelnica
· Vijeće
· Službe
· Postavite pitanja
· Odgovori na pitanja
· Općinski akti
· Obrazci
· Kontakt adrese
· Javne nabavke
Info
· Perom i kamerom
· Važniji telefoni
· Obavijesti
· Anketa projekata
Tu, pored nas
· Javne ustanove
· Privreda
· Kultura
· Sport
· Udruženja...
· Omladinska banka
Kaži mi...
· Svega po malo
· Predstavljamo Vam
· Prilozi za historiju
· Ankete
· Preporučite nas
· Statistika
Ostalo
· Foto galerija
· Foto google
· Knjiga gostiju
· Foto razglednice
Naši linkovi
· Usora
· Tesanj
· Doboj
· Doboj Istok
· Jelah

 
Pogledajte...DODJELA
NOVČANE
POMOĆI

ZA NABAVKU
UDŽBENIKA


Pogledajte
FOTO GALERIJU
DOBOJ JUG-ana
GOOGLE EARTH 
Najmlađi...


 
Korisnici

Zdravo, Anonimus
Korisničko ime

Lozinka
(Registruj se)

Članstvo:
Zadnji: DelbertSea
Novi danas: 1
Novi juče: 0
Ukupno: 11249

Korisnika online:
Posjetioca: 12
Članova: 0
Ukupno: 12

 
SPORT I SPORTSKE ORGANIZACIJE

Untitled Document Odličan nastup Tae Kwon Do klub "Dragon" iz Doboj-Juga

Deset takmičara donijelo deset medalja

Na prestižnom takmičenju na ” 3 Srpska open Brčko”-održanom 06.06.2015.gdje je nastupilo 268 boraca iz 7 Država,Tae Kwon Do klub "Dragon" iz Doboj-juga je nastupio sa 10 boraca i osvojio 10 medalja i 2 pehara.
3-Zlatne
4-srebrne
3-bronzane
Medalje su osvojili:
Zlatne:
- Kanita Muminovic-pionirka-25 kg.
-Benjamin Muminovic-pionir-36 kg.i pehar za najboljeg pionira
-Vahid Muratovic-senior-68 kg.-i pehar za najboljeg seniora
Srebrne:
-Dalila Muminović-pionirka-25 kg.
-Belmin Tukić-pionir-45 kg.
- Kenan Mehinovic-junior-55 kg.
-Sadin Tukić-junior+78 kg.
-Bronzane:
-Adnana Muminović-pionirka-25 kg.
-AdeLisa Muminovic-kadetkinja-47 kg.
-Ervin Muminović-kadet-37 kg.


Untitled Document Karatistkinje DOBOJ JUGA

Ponovo donijele medaljeNaših 5 takmičarki 5.4.2015.godine je nastupilo na 7. Karate grand prix-u 'Alija Izetbegović' u Sarajevu, gdje su se u konkurenciji od 530 takmičara iz 43 kluba izborile za 9 medalja i to:
2. zlatne,
1 srebrenu i
6 brončanih.

Čestitamo djevojkama i trenerima na postignutim rezultatima, a roditeljima u pratnji veliko hvala na podršci i strpljenju!

Untitled Document U II Kolu Kantonalne lige

NAPREDAK IZ ŠIJA NA MIŠIĆE PORAZIO GRADINU DOBOJ JUG

U DERBIJU KOLA IZMEĐU Napretka iz Šija i NK Gradine iz Doboj juga postignuta su tri gola. Bilo je začuđujuće suđenje po mišljenjima svih posmatrača, pa su se tako Šijani domogli tri boda .

Rezultati 2. kola:

Kosova: Vis – Borac Tetovo 1:2
Makljenovac: Proleter – Žepče 0:12
Šije: Napredak – Gradina Doboj Jug 2:1
Visoko: Kosmos – Nemila nije odigrano.


Poredak: Borac Tetovo i Žepče 6 bodova, Napredak 4, Gradina 3, Vis 1, Kosomos, Proleter bez bodova.

(07.09.14)

Untitled Document Škola fudbala BH Barca Doboj Jug

OBILJEŽILI DESETU GODIŠNJICU POSTOJANJA

Tačno prije deset godina prof. tjelesnog odgoja Mujo Avdić ideju da pokrene školu fudbala pretočio je u djelo, prije svega zahvaljujući ocu Osmanu koji je imao razumijevanje za mladost i mlade naraštaje da se tjelesno i fizički uzdižu, pa je za namjene sportskog stadiona-budućeg centra okupljanja mladih sinu Muji namjenski darovao osam dunuma zemlje, taman koliko je bilo potrebno da se na njivi iscrtaju gabariti velikog igrališta. Malo po malo stadion je dobijao sve ljepši izgled, pa su mnogi već u početku djelovanja ove škole fudbala na prof.Avdića bili ljubomorni, jer je ,narodski kazano pogodio ideju. Ni Mujo nije sjedio skrštenih ruku. Obilazio je škole fudbala u Sarajevu, prije svega 'Bubamaru' i sa Predragom Pašićem razgovarao o načinu i metodama rada sa djecom i unapređenju škole fudbala. Kroz realizaciju nekoliko značajnih projekata kao što su danska škola fudbala, stasavala je dobojska fudbalska mladost .Ova škola je iznjedrila nekoliko generacija vrsnih fudbalera od kojih se, po broju igrača koji su počinjali svoje prve korake na stadionu Karuše bar dva tima danas takmiče u više klubova naše zemlje i regiona. Posebno se ističe sekcija ženske škole fudbala koja je iznjedrila nekoliko bh reprezentativki. BH Barcu su posjećivali vrsni bh fudbalski velikani počev od pokojnog Josipa Katalinskog do mnogih bivših fudbalera odnosno danas trenera. Nemoguće je održati na regionu bilo kakav fudbalski događaj bez ove škole.Samo ove godine bilježe na desetine uspješnih izleta. Ilustracije radi na Međunarodnom trofeju Banja Luka 2014 osvojili su treće mjesto, a mladi Senaid Ahmetović sa 10 postignutih golova bio je najbolji strijelac. Gostovali su u Sarajevu na Barceloninom kampu, zatim u Lukavcu, sa selekcijama 2002 , 2003 , 2004 i 2005 godište i mlađi sastajali su se sa vršnjacima škole fudbala 'TEMPO' Zenica. Za dan Općine Doboj Jug tradicionalno su domaćini turnira u svim selekcijama, a tokom ljeta realiziovali su projekat 'Ljetnji olimpijski izazov Doboj Jug 2014'. Uz pomoć Omladinske banke Doboj jug i trud trenera napravljeni su još jedni golovi 3x2 metra i 9 klupa dužine po 3 metra što omogućuje treninge za sve polaznike pškole.
Kasnijim osnivanjem sportsko-rekreativnog društva pod nazivom 'Sport za sve' glavnu okosnicu činila je ova škola fudbala zajedno sa još osam registrovanih sportskih nevladinih organizacija. Treba istaći da je prije osnivanja i BH Barce profesor Avdić vodio školu plivanja koja se formiranjem SRD 'Sport za sve' inkorporirala u plivačku sekciju BH Barce koja je ove godine uz jubilej BH Barce proslavila 15 godinu škole plivanja. Podaci govore da je najmanje hiljadu djece kroz ovu školu osposobljeno za plivanje, pa se u pomenutom periodu nije desio ni jedan tragičan slučaj utapanja zbog neplivanja, kao što se to na žalost dešava u drugim sredinama, pogotovo odlaskom djece na kolektivna ljetovanja, ekskurzije i izlete na more,rijeke ili jezera. Tokom proteklog desetljećja ovaj sportski kolektiv je doživio najmanje pet poplava od kojih je posljednja 15.maja načinila najveću štetu. Povlačenjem vode polaznici škole, ali i njihovi roditelji čini su sve da očiste teren od nanosa i mulja , tako da je BH Barca nakon poplave vrlo brzo profunkcionisala. Treneri 'BH BARCE' su odmah nakon poplave posjetili poplavljene sportiste i fudbalere koji treniraju u 'BH BARCI' i uručili im prigodne pakete koji su dar djece plivačkog kluba 'SPORT TIME' iz Sarajeva, kolektiva sa kojim BH Barca ima tradicionalno dobru saradnju.
Povodom deset godišnjice postojanja na stadionu BH Barce na Karušama (Doboj Jug) organizovan je turnir na kojem je sudjelovalo osam ekipa, 4 ekipe 2003/04 godište i četiri ekipe 2005. godište i mlađi, ukupno više od stotrideset mladih bh fudbalskih nada. Ekipe učesnici turnira su domaćini BH Barca, FK 'Sloga' Doboj, 'Natron' Maglaj i škola fudbala 'Di five' iz Doboj Istoka. Prvo mjesto u kategoriji 2005 i mlađi je pripalo prema očekivanju BH Barci , a u kategoriji 2003 i 2004 dječacima iz Doboj Istoka. Uprava BH Barce je obezbjedila nagrade za 1,2,3 mjesto, medalje za najbolje strijelce i igrače u obadvije kategorije. Zbog nevremena nisu odigrane revijalne utakmice BH Barce sa FK Proleter Teslić i reprezentacije prvih polaznika škole sa ekipom privrednika Doboj Jug, ali zato nije izostalo sportsko druženje do dugo u noć. Sportski pedagozi i stručnjaci kažu da nismo ni svjesni značaja okupljanja mladih, kao što to danas čine organizacije poput škola fudbala i zato sve čestitke i BH Barci na jubileju, ali i drugim sličnim organizacijama na istrajnosti u radu sa mladima,pogotovo ako se zna da se u sport ne ulaže dovoljno.

(MiralemB., 25.08.14.)Untitled Document Karate klub Doboj Jug

Bogatiji za 12 novih učeničkih zvanja


Članovi ovog kluba su pred Komisijom za zvanja Karate saveza FBiH uspješno položivši za viša učenička zvanja.

PLAVI POJAS položile su: Jasmina Kavazović, Nejla Hopić, Emrita Ahmetović, Ajla Hodžić, Ajna Skulić, Merima Bjelobrković, Dženita Zaimović i Maida Muratović.

ZELENI POJAS položile su: Sajra Aličić i Adelisa Muratović

ŽUTI POJAS položile su: Sunita Tukić i Nejla Adžikić

Iskrene člestitke uz puno uspjeha i sportske sreće!

Untitled Document
Završen dvodnevni malonogometni turnir

UČESTVOVALE 33 EKIPE SA OKO 200 MLADIH TAKMIČARA

Organizacija +Sport za sve+ u saradnji sa Općinskom načelnicom,a u sklopu 'Martovskih svečanosti Doboj Jug 2014+ i ove godine je uspješno organizovala turnir u malom nogometu za djecu i omladinu po kategorijama uzrasta.Tokom dvodnevnog turnira okupile su se 33 ekipe sa oko 200 učesnika.Svake godine organizator priredi šansu mladima iz susjednih gradova.Lanis u to bili poletarci FK 'Sloga' Doboj,a ove godine gosti turnira su bili pioniri NK 'Natron' Maglaj.
U subotu nastupilo je petnaest ekipa u dvije konkurencije.U kategoriji godišta 2005. Učestvovalo je sedam ekipa.U finalnoj utakmici BH 'Barca' bila je bolja od gostiju NK 'Natron' Maglaj pobjedivši rezultatom 4:0. U grupi seniora okupilo se osam ekipa.U finalu malonogometaši domaćeg kantonalnog ligaša NK 'Gradine' poraženi su od ekipe 'Mladi Matuzići' rezultatom 0:2.
Drugog dana natjecanja u sportskoj školskoj dvorani sastale su se tri kategorije natjecatelja.U kategoriji 2003/04 godište odazvalos e osam ekipa.BH 'Barca-Respekt' iz Doboj Juga u fianlu je savladala vrlo dobru selekciju NK 'Natron' Maglaj rezultatom 3:2.
Četiri ekipe iz kategorije godišta 2001/02 takođe su pokazale zavidno znanje. Za pobjedničke medalje izborila se ekipa 'Goriciana' koja je u finalu savladala ekipu 'Matuzića' sa 2:0,dok su u kategoriji godišta 1999/2000 u finalu igrali ekipe 'Pridjela' i ekipa IX-2 razreda OŠ '21 Mart' Matuzići. Pridjel je bio bolji rezultatom 1:0 čime su osvojili u konkurenciji od šest ekipa zasluženo prvo mjesto.
Turnir je imao simboličnu posjetu roditelja i ljubitelja fudbala,a protekao je u fer i sportskoj igri uz dobro suđenje i ukupnu organizaciju.
Untitled Document

KARATE

OPET MEDALJE

U Sarajevu je proteklog vikenda u organizaciji Karate saveza FBiH i tehničkoj organizaciji KK 'Stari Grad' Sarajevo održano je 8. Prvenstvo FBiH za djecu i kadete. Na navedenom Prvenstvu u konkurenciji od 160 takmičara iz 30 klubova, nastupilo je i 9 takmičara iz Doboj Juga koji su ukupno osvojili 9 medalja i to:

1. mjesto Kate ekipno djevojčice do 10 g.
1. mjesto Borbe ekipno djevojčice 10-11 g.

2. mjesto borbe 10-11 godina -42kg MURATOVIĆ MAIDA,
2. mjesto borbe 12-13 god. +55kg BJELOBRKOVIĆ MERIMA

3. mjesto borbe 10-11 god. +37kg SKULIĆ AJNA
3. mjesto borbe 12-13 god. -47kg AHMETOVIĆ EMRITA
3. mjesto borbe 14-15 god. -57kg MEHINOVIĆ KENAN
3. mjesto kate 10-11 god. II nivo ZAIMOVIĆ DŽENITA
3. mjesto kate 12-13 god. I nivo MURATOVIĆ ADELISA

4. mjesto kate 10-11 god. II nivo KAVAZOVIĆ JASMINA
4. mjesto kate 10-11 god. I nivo SKULIĆ EDNA

Takmičarima i trenerima čestitamo na postignutim rezultatima, a Općini Doboj Jug, preduzeću 'Goriciana' d.o.o. Matuzići, preduzeću 'Bosnaexpres' d.d. Doboj Jug, kao i svima onima koji su na bilo koji način podržali mladi karatisti srdačno se zahvaljuju uzi nadu da su opravdali dato povjerenje i podršku!Medalje sve govore

Untitled Document
Tekwando Klub 'Dragon'
Dopboj Jug

NA 5. DRŽAVNOM PRVENSTVU U HADŽIĆIMA POZLATILI SE SA MEDALJAMA

U vrlo oštroj konkurenciji od dvjesta takmičara na Petom Državnom prvenstvu održanom 11. maja 2013. godine u Hadžićima, takmičari Taekwondo kluba 'Dragon' iz Doboj Juga, kadet Ajdin Šečić i senior Emir Šečić u svojoj klasi osvojili su zlatne medalje, čime su postali prvaci države u svojim kategorijama. Junior Ahmet Cvrčković i mlađa kadetkinja Kanita Mahmutović su se takođe okitili medaljama. Cvrčković je osvojio bronzu, dok je Mahmutovićeva zablistala srebrom. Ajdin Šečić je proglašen u svojoj kategoriji za najboljeg tehničara prvenstva, dok je TKV klub 'Dragon' Doboj Jug u ekipnom plasmanu bio drugi.
Ovim rezultatom nastavlja se niz osvajanje medalja na svakom takmičenju na kojem su se pojavili takmičari ovog kluba, što je ujedno i potvrda kvalitetnog rada u klubu na čijem čelu se nalaze trener Emir Šečić.

Untitled Document

Na 4.Karate kupu Usora Open 2013

KARATISTI DOBOJ JUGA OSVOJIILI DEVET MEDALJA

U okviru obilježavanja 15.maja- Dana Općine Usora na Sivši je u organizaciji karate kluba 'Usora' održan 4. Open kup Usora 2013 na kojem je nastupilo i 12 takmičara iz Doboj Juga koji su u konkurenciji od 350 takmičara iz 15 klubova ukupno osvojili 9 medalja i to pet bronzi,tri srebrene i jednu zlatnu medalju. Osvajači medalja su:

1. Kenan Mehinović 1. mj. u kat. borbe 14.15 god. - 50kg i 3. mj. u kat. borbe 12.13 god. - 40kg
2. Maida Muratović 2. mj. u kat. borbe 10-11 god. -32kg
3. Emrita Ahmetović 2. mj.u kat. borbe 10-11 god. +37kg
4. Jasmina Kavazović 2. mjesto u kat. šampionke
5. Ajna Skulić 3. mj. u kat. borbe 10-11 god.+37kg
6. Nejla Hopić 3. mjesto u kat. šampionke
7. Aldin Aličić 3. mjesto u kat. šampioni

Dženita, Maida i Emrita - kata tim 3. mjesto u kat. kate ekipno 7-9 godina
Osim navedenih takmičara za naš Klub još su nastupili su : Ajla Hodžić, Adelisa Muratovića, Sajra Aličić i Merima Bjelobrković .

Osvajačima medalja čestitamo, a ostalimo želimo više sreće drugi put!

Untitled Document
Tekwando borci iz Doboj Juga

IZ MOSTARA DONIJELI JEDNU ZLATNU I JEDNU SREBRENU MEDALJU

Na Međunarodnom tekwando turniru 'Mostar open' koji je održan sredinom novembra u organizaciji tekwando kluba Cro-star Mostar, branioci prošlogodišnje titule i nosioci zlatne medalje iz TKD 'Ajdin-Dragon' iz Doboj Juga potvrdili su primat. U kategoriji MA-1 TKD majstor-crni pojas 2-dan Emir Šečić, prošlogodišnji pobjednik ponovo se okitio zlatnom medaljom, dok je Ajdin Šečić u kategoriji KA-4 osvojio srebro. Kuriozitet za predstavnike ovog kluba je taj što su skoro pretplaatnici na medalje.Trener i ujedno borac u ovom klubu Emir Šečić okuplja isključivo djecu osnovnoškolskog uzrasta od petog do devetog razreda. Kaže da je kroz taekwondo, koji je vrsta obrazovno-odgojnog sistema naglasak na izgrađivanje i razvoj moralnog karaktera i fizičke spremnosti kod djece. Ova ideja ističe i naglašava razvoj samog školskog sporta kao najviše baze za razvoj sporta u cjelini. Imajući u vidu da mnoga djeca zbog finansijskog stanja u porodici se ne bave nikakvim sportom,kao trener kluba oslobodio je djecu bilo kakvog plaćanja mjesečne članarine i izlazaka na polaganja za pojaseve. Ovakav način rada sa djecom je pokazao pozitivne rezultate i već je klub počeo ostvarivati zapažene rezultate na raznim takmičenjima na kojim klub redovno nastupa i uvijek donese pokoju medalju. Za sada ih imaju pregrš. Još da ih prepoznaje šira društvena zajednica i daje im bilo kakvu potporu, gdje bi im bio kraj.

(MiralemB, 28.11.12.)
Untitled Document
CADETS and JUNIORS WORLD CHAMPIONSHIPS BRATISLAVA

SELMIR DELIĆ- TREĆI U SVIJETU

Na juniorskom Svjetskom prvenstvu u kickboxingu na kome je učestvovalo dvije hiljade takmičara iz pedesetdvije zemlje svijeta održanom od 08.09.-15.09.2012.god. u Bratislavi (Slovačka) za reprezentaciju BiH nastupila su i dvojica juniora iz Doboj Juga,članovi kickbox kluba „Fighteri“, Selmir Delić i Smail Sprečo. Ponovo su pokazali izvanredne rezultate. Smail Sprečo je zaustavljen u borbi za medalju, u četvrtini finala izgubio je od predstavnika Južne Afrike, dok je Selmir Delić osvojio vrlodobro treće mjesto u žestokoj konkurenciji. On je u polufinalu nasuprot sebe imao svjetskog šampiona- predstavnika Rusije.

Ovaj dvojac je lani briljirao i na Evropskom kadetskom i juniorskom prvenstvu održanom u Lignanu (Italija) gdje je učestvovalo 1300 takmičara, iz 35 evropskih država. BH tim je brojao 37 učesnika. I tu se Selmir Delić okitio bronzanom medaljom. Da to nije slučajno svjedoče rezultati na

Međunarodnom kik-boks kupu održanom u Odžaku pod nazivom 'Posavina Open - Odžak 2012.' . I ovdje su takmičari KBK 'Fighteri' Doboj Jug osvojili su izuzetne rezultate osvojivši pet medalja. Selmir Delić od 60 kg osvojio je dvije zlatne, u disciplinama full contact i light contact, dok se Smail Sprečo preko 71 kg domogao dva zlata u istim disciplinama . Bahrija Alić do 55 kg osvojio je bronzanu medalju u light contactu.
Sprečo je imao zapažen nastup protiv domaćeg borca i Evropskog prvaka u full contactu Zeida Dženanovića savladavši ga tehnikom nokautom u prvoj rundi. Učešće na ovom turniru uzelo je 150 takmičara iz BIH, Hrvatske i Mađarske. Ovo su bile posljednje provijere za Spreču i Delića pred odlazak na Svijetsko Prvenstvo u Bratislavu gdje je osvjetlao obraz okitivši se bronzom.
Povodom uspješnog nastupa u Bratrislavi načelnik Doboj Juga Džavid Aličić je upriličio prijem za ove vrsne momke, odao im priznanje i uručio skromne novčane nagrade.Istim povodom ' Fighteri' su načelniku uručili zahvalnicu za sve što im je do sada pružio u njihovom radu koji se itekako isplatio.'Fighteri' Doboj Juga su osim reprezentativnog ponosa naše zemlje pružili najbolju promociju svojoj Općini Doboj Jug.

Untitled Document

Uspjesi našeg Karate kluba

U subotu, 22.09.2012. godine u Lukavcu u organizaciji Karate saveza FBiH i tehničkog organizatora K.K. 'Sensei' Turija održano je 7. Prvenstvo Federacije BiH za djecu do 15 godina. Na navedenom Prvenstvu u konkurenciji od 200 takmičara iz 15 klubova naših 8 takmičara osvojilo je ukupno 10 medalja (3 zlatne, 4 srebrene i 3 brončane) i time su ostvarili 7. mjesto u generalnom plasmanu Prvenstva.

Osvajači medalja su:

1. mjesto Dženita Zaimović - kateg. kate 09-10 godina I nivo
1. mjesto Emrita Ahmetović - kateg. borbe 11-12 godina I nivo
1. mjesto Merima Bjelobrković - kateg. borbe 13-14 godina I nivo
2. mjesto Ajna Skulić - kateg. kate 09-10 godina I nivo
2. mjesto Merima Bjelobrković - kateg. kate 13-14 godina I nivo
2. mjesto Maida Muratović - kateg. borbe 09-10 godina I nivo
2. mjesto Kenan Mehinović - kateg. borbe 13-14 godina I nivo
3. mjesto Ajna Skulić - kateg. borbe 09-10 godina I nivo
3. mjesto Kenan Mehinović - kateg. kate 13-14 godina I nivo
3. mjesto Maida Muratović - kateg. kate 09-10 godina I nivo
4. mjesto Jasmina Kavazović - kateg. kate 06-08 godina I nivo
7. mjesto Ajla Hodžić - kateg. kate 11-12 godina I nivo

S tim da bismo napomenuli da su naši takmičari na Prvenstvu tek po prvi puta okušali se i u disciplini - borbe, tako da su medalje osvojene u navedenoj disciplini još značajnije!

ČESTITAMO NAŠIM TAKMIČARIMA NA POSTIGNUTIM REZULTATIMA!UJEDNO SE ZAHVALJUJEMO OPĆINI DOBOJ JUG KOJA JE FINANSIRALA TROŠKOVE KOTIZACIJE I PREVOZA, TE PREDUZEĆIMA "KTV EGE" d.o.o. MATUZIĆI I "GANJGO PETROL" d.o.o. MATUZIĆI NA DONIRANOJ SPORTSKOJ OPREMI, KAO I PORTALU ATOMCI.BA NA MEDIJSKOJ PODRŠCI!
NADAMO SE DA SMO OPRAVDALI VAŠE POVJERENJE!

Više informacija i fotografija možete pronaći na našem FB profilu ili stranici Karate klub "Doboj Jug"

Untitled Document

UDRUŽENEJ PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE DOBOJ JUG
ODRŽANE 4 MEĐUŽUPANIJSKE-MEĐUKANTONALNE SPORTSKE IGRE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE

Zahvaljujući organizatoru, Udrugi paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Hercegbosanske županije (Kanton 10), u Livnu od 24. do 26. avgusta 2012 godine održane su IV. Međužupanijske/ međukantonalne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Takmičenje je bilo u atletskim disciplinama: trke u kolicima (100,200 i 400 m), bacačkim disciplinama (koplje, kugla i disk) i ekipno takmičenje u šahu. Na sportskim igrama učestvovalo je preko 50 takmičara iz svih udruženja članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH. Svoje učešće u ekipi iz ZE-DO kantona pored takmičara iz Zenice, Žepča, Vareša i Zavidovića, a zahvaljujuči prvenstveno finansijskoj pomoći Općinskog načelnika uzeli i takmičari (3 takmičara) iz udruženja paraplegičara iz Doboj Juga, koji su i ovaj put postigli zapažene pojedinačne rezultate.

 

Rukib Škiljo u kategoriji F 54 osvojio je:
1 mjesto, zlatna medalja u bacanju kugle 4 kg
2 mjesto, srebrena medalja u bacanju koplja 400 g
3 mjesto, bronzana medalja u bacanju diska 1kg

Edib Skulić u kategoriji F 53 osvojio je:
1 mjesto, zlatna medalja u bacanju diska 1 kg
3 mjesto, bronzana medalja u bacanju kugle 3 kg

Dževada Tukić u kategoriji F 53 osvojila je:
1 mjesto, zlatna medalja u bacanju diska 1 kg
2 mesto, sebrena medalja u bacanju koplja 400 g

Ekipa ZE-DO kantona u ukupnom plasmanu osvojila je prvo mjesto. Ovom prilikom zahvaljujemo se Općinskom načelniku na pomoći koju nam je pružio jer u suprotnom nebi bili u mogućnosti uzeti svoje učešče na ovim za nas veoma važnim sportskim igrama i nadamo se ovakvoj podršci i u narednim našim programskim aktivnostima.

(priredio:Edib Skulić, 28.08.12.)

Untitled Document LO 'Srndać' Doboj Jug

OČIŠĆENJA STARA I USPOSTAVLJENA NOVA POJILIŠTA

Na prijedlog glavnog lovovođe LO 'Srndać' Doboj Jug Mehmedalije Zajimovića da se obnove stara pojilišta za divljač,a u okviru ovoga i izgrade nova provedena je akcija na terenu u lovištima. Grupe su predvodili Dževal Tukić i Sakib Zajimović.
'Pošto u lovištima imamo dosta dobrih i zdravih izvora ,nije bilo teško postaviti propisna korita i posude na mjestima gdje ih do sada nije bilo. Korita su postavljena malo dalje od postojećih izvorišta da bi ih mogla koristiti i fazanska divljač ,jer smo nedavno itekako obnovili lovački fond ovom divljači. Stara(postojeća) pojilišta na Bukovcu, Šumskoj vodi, Sječi, Vodici i Malićkom potoku smo potpuno očistili i doveli u funkciju, a uspostavili nova pojilišta na izvorištu Studenac, Malićka Šuma, Peraslika, Jakitovac, Dubrava, Glavica', kazao je Mehmedalija Zajimović.
Pojilišta su ugrađena na kompletnom lovnom području lovišta Doboj
Juga,tako da je ova akcija u vrijeme nestašice vode itakako korisna za postojeći fond divljači.

-----------------------

PIONIR LO 'SRNDAĆ' DOBOJ JUG ZA PRIMJER

Među lovcima LO 'Srndać' Doboj Jug koji su učestvovali u ovoj akciji bili su Osman-Oćo Muratović, Ermin Mujaković, Fahro Mešić, Mehmed Muratović, Avdo Hopić, a vrijedno pažnje je i sudjelovanje pionira ove LO Eldina Muratovića koji već četiri godine uredno plaća članarinu i njegov angažman je za svaku pohvalu.

Untitled Document Petnaesta godina Danske škole fudbala

TERENI VRVE OD DJECE

U Doboj Jugu u toku su završne aktivnosti ovogodišnje 'Otvorenea škole fudbala', koju organiziraju Općina Doboj Jug i Opština Teslić uz podršku vlade Norveške, Danske, Švedske, Ambasade SAD u BiH, lokalnih policija, FIFE i UEF-e. Protekle sedmice škola je počela na gradskom stadionu u Tesliću, a završiće se dvodnevnim druženjem stotinu pedesetoro mališana iz ove dvije općine na terenu škole fudbala 'BH Barca' u Matuzićima. Dragan Blagojevic -Haler iz Teslića i prof.Mujo AvdićDječaci i djevojčice svih nacionalnost iz Teslića i Doboj Juga uz osam trenera i osam asistenata rade zabavne igre i uče tehnike fudbalskih vještina, rekli su nam lideri ove škole Dragan Blagojevic -Haler iz Teslića i prof.Mujo Avdić iz Doboj Juga. Oni su kazali da je cilj škole da se djeca druže, zabave, međusobno upoznaju i savladaju fudbalske detalje. Raduje činjenica da je u ovom ciklusu zastupljeno više od jedne trećine djevojčica koje se sve više okreću ovom sportu. Inače,polaznici su djeca uzrasta od sedam do četrnaest godina.Danska škola fudbala u Bosni i Hercegovinu se priređuje već petnaest godina i u 20 različitih gradova organizovana je i ove godine. Da je ovaj program prisutan širom svijeta, uglavnom u kriznim područjima i zemljama koje su bile u konfliktu, potvrđuje i oficijelni plakat ove škoel na kome su istaknuti grbovi desetine fudbalskih saveza, vladinih i nevladinih organizacija širom svijeta. Svrha Danske škole fudbala je da na ovaj način zbliže ljude, posebno djecu i da izbrišu granicu koja ih je razdvajala. Ove godine širom svijeta organiziramo 150 škola fudbala, pa čak i u Iraku.

(MiralemB, 12.08.12.)

Untitled Document Doboj Jug

NOVIH ČETIRISTOTINE FAZANA NAŠLO STANIŠTE U DOBOJ JUGU

Zahvaljujući podršci Federalnog ministarst5va za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo ove godine LO 'Srndać' Doboj Jug je obogatila svoje lovno područje mladim fazanima. Uz prisustvo načelnika Službe za uzgajanje, zaštitu šuma i lovstva,dipl.ing.šumarstva u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Bajrama Peškovića, dvadeset lovaca ove organizacije je proteklog vikenda na lokalitetu Dubrave izvršilo podjelu po sekcijama za puštanje novih četiristotine fazanske divljači-pilići od 21 sedmicu starosti i time obogatili ovo lovgno područje sa fazanima.Treba istaći da,bez obzira što je među najmanjima u Federaciji BiH sa lovnim područjem od svega nešto više od hiljadu hektara lovnog područja,ova organizacija već godinama brine u zaštiti resursa divljhači i njihovoj obnovi. Skoro svake godine se nabavi i pusti oko petsto mladih fazana. Ove godine je praksa nastavljena , a podršku tome je dalo Federalno ministarstvo za poljoprivredu,vodioprivredu i šumarstvo,pa se na ovaj način LO 'Srndać' potvrdila kao istinski partner ovom ministarstvu.

(miralemB, 09.08.12)

Untitled Document
Deseta godina škole plivanja u Doboj Jugu

SVAKE GODINE STOTINU MALIŠANA NAUČI SE PLIVATI

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji 'Sport za sve' i ove godine djeca različitog uzrasta,uglavnom neplivači sa područja Općine Doboj Jug imaju šansu da savladaju ovu životnu vještinu.Ljetna škola plivanja je za polaznike besplatna. Pet profesora tjelesnog odgoja na čelu sa Mujom Avdićem na bazenima Copokabana u Tešanjci u petodnevnom ciklusu osposobljavaju stitinu mališana da nauče plivati. Treba kazati da rijetko koje godine rijeke ili jezera sa šire regije Doboja ne uzmu danak ,jer je česta pojava da djeca, pa čak i odrasliji zbog nepoznavanja plivanja kobno završe. 'Mi ,zahvaljujući podršci načelnika općine Džavida Aličića, te resornog ministarstva ZE-DO kantona za nauku, kulturu u sport ovo radimo uzastopno već desetu godinu zaredom. Svi troškovi su jako simbolični. Korištenje bazena pet dana plaćamo skromnih 250 maraka, a autobus koji djecu dovozi i razvozi svih pet dana samo 500 maraka ,što je u poređenju sa sličnim školama plivanja jako skromno. Pouzdano znam da je u Sarajevu za jedno dijete na Olimpijskim bazenima cijena za obuku plivanja za pet dana 250 maraka. To ljudi sa naših prostora nebi mogli podnijeti. Ovako, učešćem društvene zajednice činimo veliku stvar za naše generacije', kazao je prof. Mujo Avdić. Na bazenima u Tešanjci (Doboj Jug ne raspolaže ni sa jednim bazenom) djeca su razvrstana u tri kategorije .Uz budni nadzor trenera najmanji se uče u dječijim bazenima, a kada savladaju prve vještine odlaze u bazene za pionire,te na kraju u veliki bazen gdje se uče raznim vještinama i tehnika plivanja. Osim škole plivanja ,organizacija 'Sport za sve' tokom zimske sezone za zainteresirane na Vlašiću organizuje školu sankanja.

(MiralemB, 17.07.12.)
Untitled Document
BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BIH ZENIČKO- DOBOJSKI KANTON
URED PREMIJERA ZDK
PORTPAROL VLADE ZDK
Br: 02- 40- 14863- 18/ 12 Zenica, 12.07.2012.


Premijer Plevljak otvorio 8. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize ZDK


U organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, proteklog vikenda, na atletskom stadionu „Kamberovića polje“ u Zenici održane su osme Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zeničko-dobojskog kantona.

Otvarajući sportske igre, kojima je prisustvovao i resorni ministar Mirko Trifunović, premijer Plevljak je istakao važnost brige društvene zajednice za osobe sa teškim invaliditetom.

- Iako naše društvo egzistira u otežanim uvjetima, mi jednostavno ne smijemo zanemariti naše sugrađane koji žive sa invaliditetom. Naročito, kada takvi ljudi žele biti aktivni članovi svih zbivanja, pa, evo, i sportskih. Vlada ZDK je tu da podrži programe udruženja, kao što je i Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, kazao je permijer Plevljak.

Pojedinačno takmičenje je održano u šest atletskih disciplina i u šahu, a učestvovalo je 56 takmičara iz Doboj-juga, Maglaja, Zavidovića, Žepča, Kaknja i Zenice.

(Pres služba ZDK)

Untitled Document

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE-Doboj Jug
ODRŽANE-9.SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE - ZDK-a

Zahvaljujući organizatoru, Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Zenice, na Kamberovića polju u Zenici dana 08.07.2012. godine (nedjelja) održane su Devete kantonalne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zeničko-dobojaskog kantona. Takmičenje je bilo u atletskim disciplinama: trke u kolicima (100,200 i 400 m), bacačkim disciplinama (koplje, kugla i disk) i takmičenje u šahu. Na 9.sportskim igrama učestvovalo je preko 50 učesnika iz Doboj Juga, Zenice, Zavidovića, Vareša i Žepča. Ovo sportske igre su najznačajnije, a ujedno i jedino okupljanje, takmičenje i druženje osoba sa najtežim invaliditetom u ZDK-u. Sportske igre je otvorio premijer ZDK-a, g-din: Fikret Plevljak. Svoje učešće su uzeli 20 takmičara iz udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Doboj Juga , koji su i ovaj put postigli zapažene pojedinačne rezultate. Da bi učesnici iz našeg udruženja bili jednoobrazno obučeni pobrinuo menadžment firme d.o.o. E&E GAS iz Doboj Juga donirajući 20 majica za sve učesnike, i ovom prilikom im se iskreno zahvaljujemo i želimo im puno uspjeha u radu, istakao je predsjednik udruženja g-din Edib Skulić.

Untitled Document
Počeo dvodnevni tradicionalni noćni turnir

'NEKA POBJEDE NAJBOLJI',Ovim riječima općinski načelnik Džavid Aličić, inače sponzor ovogodišnjeg teradicionalnog turnira NK 'Gradina' u malom nogometu, a povodom treće godišnjice postojanja (ponovnog ligaškog statusa)ovog kluba otvorio je dvodnevni noćni turnir. On je rekao da u Strategiji razvoja Općine Doboj Jug sport i kultura imaju značajno mjesto. Zamolio je mlade fudbalere,učesnike turnira da malo 'poštede' veterane koji su se takođe prijavili kao takmičari, zašto je dobio aplauz. Igračima je zaželio fer i korektno natjecanje, a sudijama pošteno suđenje.Organizator turnira je predvidio da se prvoplasirane tri ekipe nagrade, tako da će osim novčanih nagrada pobjednici dobiti i zahvalnice. Da postoji interes za ovaj turnir svjedoči prisustvo ekipa, ali i gledalaca iz više radnih kolektiva iz Doboj Juga, te regije...O pobjednicima ovog turnira saznaćete više na našem portalu

Untitled Document Lovci Doboj Juga

OBOGAĆUJU LOVIŠTE SA FAZANSKOM DIVLJAČIU sklopu redovnih aktivnosti,a prema planu gazdovanja članova LO 'Srndać' Doboj Jug,provedena je akcija puštanja fazanske divljači, Ovom prilikom u lovno područje Doboj Juga pušteno je dvije stotine mladih fazana. U akciju puštanja fazanske divljači uljkučili su se skoro svi lovci ove organizacije. Raspored puštanja mladih fazana su sačinili predsjednik LO 'Srndać ' Rasim Tukić i glavni lovovođa Mehmedalija Zajimović. Oni su na dan puštanja fazana obišli sve sekcije, nakon čega je uslijedilo druženje. Do početka predstojeće lovne sezone lovci kažu da će ovakvih i sličnih akcija biti još, čime se na najbolji način stvaraju uslovi za obogaćivanjem lovnog područja .

(MiralemB, 15.06.12)
Untitled Document Doboj Jug - načelniku Džavidu Aličiću

KARATE KLUB 'FIGHTERY' DOBOJ JUG URUČILI ZAHVALNICU I KNJIGU

Od 15. aprila 2009.godine otkako su registrovani kao sportski karate klub, tridesetak članova KK 'Fightery“Doboj Jug na raznim takmičenjima u zemlji i inostranstvu osvojili su nevjerovatnih stotinusedamnaest (117) medalja. Od toga su 32 zlatne, 38 srebrenih i 47 bronzanih, kazao je Sabahudin Delić jedan od trenera ovog kluba. Oni su zapažene rezultate postigli isključivo samopregalaštvom i upornim radom,treninzima i disciplinom,samo onako kako to rade najuspješniji sportaši. 'Drago mi je vidjeti što vas ima svih kategorija,od pionira do izuzetnih seniora u obje konkurencije. Naša udruženja (njih 30) imaju pet sportskih kolektiva i tri škole sporta, među kojima svakako prednjače karatisti. Oko četiristotine mališana je uključeno u razne sportove i to treba pozdraviti. Dobri sportisti su dobri ljudi sa visokomoralnim kriterijumima', kazao je općinski načelnik Džavid Aličić koji je u petak 31. maja ove godine prisustvovao treningu KK 'Fightery' Doboj Jug. Nakon treninga njemu je uprava kluba uručila Zahvalnicu za dosadašnju pomoć i podršku bez čega ni rezultati ovog kluba nebi bili ovakvi. Osim zahvalnice načelniku je uručena knjiga o karateu. Zahvalivši se na ovoj pažnji, općinski načelnik je posebno istakao da su sportaši vrlo dobri promotori i ambasadori ove male, ali uspješne lokalne zajednice.

Untitled Document

Novi uspjesi karataša Doboj Juga

3. KARATE KUP USORA 2012 GODINE

Dana 13.05.2012. naših 13 našuh takmičara branilo je boje Kluba na 3. Karate kupu Usora 2012, koji su u konkurenciji od 210 takmičara iz 19 klubova iz BiH i Srbije osvojili ukupno 15 medalja i to: 3 zlatne, 4 srebrene i 8 bronačanih.
Evo rezultata koji govore o kvalitetu našeg kluba:Muratović Maida: 1. mjesto kate šampionke i 1. mjesto kate 8-9 godina
Bjelobrković Merima: 1. mjesto kate 12-13 godina
Mujić Dino: 2. mjesto kate šampioni i 2. mjesto kate 12-13 godina
Hodžić Ajla: 2. mjesto kate 10-11 godina
Zaimović Dženita: 2. mjesto kate šampionke i 4. mjesto kate 10-11 godina
Kavazović Jasmina: 3. mjesto kate
Ahmetović Emrita: 3. mjesto kate
Mešić Emir: 3. mjesto kate
Skulić Edna: 3. mjesto kate
Aličić Sajra: 3. mjesto kate šampionke i 4. mjesto kate 8-9 godina
Tukić Benjamin: 3. mjesto kate
Mehnović Kenan: 3. mjesto borbe 12-13 godina -40 kg
Skulić Ajna: 3. mjesto borbe 10-11 godina jln 37 kg

Čestitamo svim takmičarima!

Untitled Document
UGSR Kulina Doboj Jug

ODRŽALI OPĆINSKO TAKMIČENJE U ULOVU RIBE NA PLOVAK

U sklopu manifestacija posvećenih 21. martu-Danu Općine Doboj Jug, UGSR 'Kulina' Doboj Jug je doržala općinsko takmičenje na nivou oivog udruženja.Takmičenje je bilo planirano 25.marta, ali zbog vremenskih prilika i stanje voda Usore i Bosne nije se moglo održati ranije.Tako su se u nedjelju 16. aprila na desnoj obali Usore,nedaleko od Doboj-pueva okupili pioniri i seniori ovog udruženja. Od desetak pionira, učesnika ovog natjecanja najbolji rezultat je pokazao Eldin Muratović, drugo mjuesto je osvojio Sadam Škiljo dok je treću poziciju dijele Eldin Škiljo i Azur Avdić.
Od osamnaest takmičara u seniorskoj selekciji najbolji rezultat je pokazao Elvedin Avdić koji je zauzeo prvo mjesto. Na drugom mjestu je Husein Ahmetlić, dok je na trećem mjestu Osman Muratović. Pionirima su pripale diplome i medalje,dok su seniorima uručene takođe diplome i mašinice za štapove. Oni stiču pravo učešća na kantonalnom takmičenju koje će se održati u prvoj polovini ove godine.
Nakon završetka takmičenja i uručenja nagrada u ribarskoj kući, održana je redovna godišnjo-izvještajna skupština UGSR 'Kulina'.

(MiralemB, 15.04.12)

Untitled Document

Doboj Jug:

15 članova Karate kluba pristupilo je polagnju
za učenička zvanja žuti, oranž i crveni pojas.Dana 04.04.2012. godine, u prostorijama sportske dvorane OŠ '21. Mart' Matuzići pred ispitnom komisijom Karate saveza FBiH naših 15 članova pristupilo je polagnju za učenička zvanja žuti, oranž i crveni pojas.
Žuti pojas uspjesno su položili Emir Mešić, Benjamin Tukić i Dino Mujić, dok su Sajra Aličić i Adelisa Muratović položile ispit za oranž pojas.
Crveni pojas uspješno su položili Jasmina Kavazović, Nejla Hopić, Haris Kruško, Kenan Mehinović, Ajla Hodžić, Maida Muratović, Dženita Zaimović, Ajna Skulić, Merima Bjelobrković i Emrita Ahmetović.
Iskrene čestitke svim kadidatima, a prisutnim roditeljima, rodbini i prijateljima zahvaljujemo se na moralnoj podršci! Slijedeća planirana aktivnost je nastup naših takmičara na turniru u organizaciji Karate kluba 'Ha-se do' Zenica koji će se održati slijedeći vikend u Zenici...

(04.04.12.)

Untitled Document
ODRŽANO PRVO TAKMIČENJE U ELEKTRIČNOM PIKADU

Imajući u vidu da sport i rekreacija imaju velikog uticaja na očuvanje psiho-fizičkog stanja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, kao i drugih osoba sa invaliditetom, udruženje paraplegičara je u sklopu projekta 'Inicijativa za razvoj invalidskog sporta' na općini Doboj Jug koji je finansijski podržan od strane BH Telekoma, a u sklopu Martovskih svečanosti organizovalo prvo od planiranih dva sportska takmičenja, takmičenje u električnom pikadu. U organizaciji udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj Jug i pokrovitelja BH Telecoma, prvo takmičenje u električnom pikadu na općini Doboj Jug je proteklo veoma uspješno uzimajući u obzir da se ovakav vid sportskog takmičenja prvi put organizuje na našoj općini. Učešće u takmičenju su pored osoba sa invaliditetom uzeli i predstavnici/e udruženja žena 'Žene 21 Vijeka' općine Doboj Jug i mladi sa naše općine. Ekipu su sačinjavala dva takmičara, a igrala se igra 301. Prvo mjesto osvojio je Škiljo Fahir. Predsjednik udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize g-din: Edib Skulić se zahvalio takmičarima i ostalima na učešću uz izražavanje nade da će iduće godine ovo takmičenje prerasti u tradicionalno, sa više učesnika, ne samo sa općine Doboj Jug nego i šire.

(EdibS, 25.03.12)
Untitled Document
Iz Srebrenika donijeli kući

TRI ZLATA, DVA SREBRA I PET BRONZI


Četrnaest članova Karate kluba 'Doboj Jug' nastupilo je na 3. Internacionalnom karate turniru 'Srebrenik 2012' koji se održao 18.marta 2012. godine. U konkurenciji od 500 takmičara iz 26 klubova iz BiH i Srbije, takmičari KK 'Doboj Jug' osvojili su ukupno 10 medalja, i to: 3 zlatne, 2 srebrene i 5 brončanih.
Medalje su osvojene u katama, i to: dvije zlatne medalje osvojila je Ajna Skulić i Maida Muratović, srebrene medalje osvojili su Emrita Ahmetović i Dino Mujić, dok su brončane osvojili Jasmina Kavazović, Nejla Hopić, Adelisa Muratović, Sajra Aličić i Benjamin Tukić. Na domak medalje bile su Dženita Zaimović i Ajla Hodžić osvojivši 4. mjesta u svojim starosnim kategorijama.
Iako nisu svi takmičari osvojili medalje, njihov odličan plasmanom daje nadu za bolje rezultate u budućnosti.U narednih nekoliko sedmica ovaj mladi klub održaće ispite za viša učenička zvanja čime se nastoji omasovljavati ovaj sport.

Untitled Document Taekwando Klub 'AJDIN-DRAGON'
Matuzići Doboj Jug

EMIR ŠEČIĆ DRŽAVNI PRVAK

Za nepune tri godine od osnivanja taekwando kluba, Doboj Jug ima trostrukog državnog prvaka. Na četvrtom nacionalnom prvenstvu koje je početkom marta održano u Vogošći taekwando borac, majstor TKD crni pojas 'drugi dan' u kategoriji SA-4 Emir Šečić, inače aktuelni trener ovog kluba po treći puta se okitio zlatnom medaljom. Pored karatista koji već imaju pregrš medalja, članovi ovog borilačkog kluba postali su prepoznatljivi na svim nastupima. 'Samo uporan rad i treniranje donose rezultate .Zadovoljstvo mi je što nam se iz dana u dan javljaju mladi članovi ,budući borci ovog sporta, a naš cilj i jeste da kroz sport razvijamo obrazovno-odgojni sistem sa naglaskom na razvoj moralnog karaktera ličnosti. Imajući u vidu da mnoga djeca zbog finansijskog stanja u porodici ne bave se nikakvim sportom, kao trener kluba sam oslobodio djecu bilo kakvog plaćanja tj. plaćanja mjesečne članarine i izlazaka na polaganja za pojaseve Ovakav način rada sa djecom je pokazao pozitivne rezultate i već je klub počeo ostvarivati dobre rezultate na raznim takmičenjima', kazao je Šečić koji je i na ovaj način pozvao širu društvenu zajednicu,posebno društveno odgovorne firme i institucije da više ulaže u sport.

(MiralemB, 20.03.12.)

Untitled Document Lovačko gađanje

OKUPILO OKO STOTINU LOVACA IZ VIŠE GRADOVA BIH

U sklopu Martovskih svečanosti koje su posvećene 21. Martu-Danu općine Doboj Jug jedan od događaja koji itekako privuče pažnju zaljubljenika lovačkog sporta jesu gađanja na stabilnu metu i glinene golubove iz sačmarice. Ovaj puta na priređenom strelištu kod Lovačke kuće u Dubravama (Mravići) okupilo se oko stotinu lovaca iz više lovačkih društava i lovačkih organizacija iz oba entiteta. Oko sokolovo u gađanju na metu imali su Nijaz Ramić (LO Kiseljak Tešanj-Sekcija Tešanjka) koji je zauzeo treće, Mehmedalija Zajimović (LO“Srndać Doboj Jug) drugo, te Hamdija Musić iz Gračanice koji je zauzeo prvo mjesto. U konkurenciji za glinene golubove najbolji je bio Selim Škiljo (LO 'Srndać' Doboj Jug). Drugo mjesto je pripalo Fahiru Solo, a treće Jasminu Ramiću (obojica iz LD 'Kiseljak' Tešanj). Njima su pripale vrijedne nagrade. Osim toga, domaćin ovog druženja LO 'Srndać' Doboj Jug je upriličila svečani ručak, te bogatu tombolu čiji prihod od 810 maraja je namjenjen u humanitarne svrhe, pomoć za liječenje mld. Amara M;uratovića, sina Vahida, člana ove LO. Prvu nagradu na tomboli (vazdušna puška) je donirao lovac Đulaga Spahić iz Kosove,a ona je pripala sretnom dobitniku Zahidu Jupiću iz Ševarlija.

(MiralemB, 19.03.12.)

Untitled Document
Deseti šahovski turnir 'Open Doboj Jug 2012'

UČESTVOVALO OSAMDESET TAKMIČARA IZ CIJELE ZEMLJE

Dva velemajstora,osam internacionalnih majstora ,petnaest Fide-majstora , više majstorskih kandidata i zaljubljenika drevne igre iz najvećih bosanskohercegovačkih gradova okupilo se na jubilarnom desetom šahovskom turniru u Doboj Jugu. Na turniru se igralo devet kola po Švicarskom sistemu s empom od 15 minuta po igraču.
Domaćin turnira Šahovski klub Doboj Jug za najuspješnije igrače obezbjedio je diplome i novčane nagrade. Ovogodišnji pobjednik turnira sa osvojenih 7,5 bodova je velemajstor Borki Predojević ,član ŠK 'Bosna' Sarajevo koji je odbranio titulu prošlogodišnjeg pobjednika ovog takmičenja.

Iza njega na drugom mjestu se našao internacionalni majstor iz Tuzle Šahbaz Nurkić sa 7 bodova, dok je treću poziciju sa istim brojem bodova zauzeo njegov kolega Muhamed Borić iz Bihaća. Ove godine na turniru je podbacio velemajstor iz Banja Luke Milan Vukić koji je lani osvojio drugo mjesto .Na ovom turnitu zauzeo tek dvadesetprvu poziciju. Od mlađih učesnika najbolji plasirani kadet je bio Dino Marković iz Doboja na pedesetosmoj poziciji sa osvojena četiri boda, dok je njegova sugrađanka Dragana Nešić sa osvojenih pet bodova bila bila najbolje plasirana takmičarka iz kategorije djevojaka.
Ovaj turnir je dio manifestacija 'Martovske svečanosti Doboj Jug 2012. ' koje su posvećene danu istoimene općine. Učesnici turnira su odali priznanje organizatoru ovog natjecanja ŠK Doboj Jug koji je pokazao da se i u malim sredinama mogu uspješno organizovati velike manifestacije, tako je šahovski turnir u Općini Doboj Jug postao ne samo njen brend, već se svrstao u vodeća šahovska takmičenja naše zemlje, odmah iza Sarajeva, Stoca i Žepča.

------------

 

Studentkinja Dragana Nešić, najbolja ženska šahovska ploča

TURNIR U KOMŠIJSKOM DOBOJ JUGU NE IZOSTAVLJAM

Od svoje jedanaeste godine igram šah. Trenutno sam član ŠK Obudovac koji se takmiči u Premijer ligi. Već treću godinu zaredom dolazim u Matuziće, u komšijsku opštinu Doboj Jug na šahovski turnir koji mi mnogo znači. Mislim da je ove godine najuspješnije organizovan, a to svjedoči i prisustvo mojih kolega iz Mostara, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle, Zenice, Banja Luke,Teslića, Maglaja, Zavidovića, Lukavca,Tešnja ,iz Doboja, Maglaja i odakle sve ne, što me istinski raduje. Volim se susresti za stolom sa našim najpoznatijim šahistima ,pa mi je ovo izvrsna prilika ,jer se to svaki dan ne dešava. Šah je plemenita misaona igra .Žao mi je što smo od osamdeset takmičara na turniru nastupile samo nas tri djevojke, ja, Amila Čabrić i Ivana Plivčević, pa bih iskoristila priliku da pozovem djevojke, posebno moje koleginice studentkinje da se što više bave šahom i druže sa ovom igrom, jer je to nešto što se brzo zavoli,to je igra sa neiscrpnim izazovima.Treba se samo odlučiti, trenirati i to je to', kazala je najbolje plasirana djevojka na ovogodišnjem šahovskomn turniru u Doboj Juugu,dobojka Dragana Nešić.

(MiralemB, 17.03.12)

Untitled Document
Danas se u Doboj Jugu igra

DESETI 'OPEN DOBOJ JUG 2012.'

U sklopu 'Martovskih svečanosti 2012.' koje su posvećene danu općine Doboj Jug, danas se igra jubilarni deeseti šahovski turni 'Open Doboj Jug 2012.' koji će i ove godine okupiti više od stotinu zaljubljenika drevne igre.Organizator i domaćin turnira je Šahovski klub Doboj Jug. Član uprave ovog kluba Osman Hopić je istakao da su sve pripremne radnje za održavanje turnira privedene kraju.Turnir će se igrati po Bergerovom sistemu u devet kola sa tajmingom po partiji od deset minuta.Titulu prošlogodišnjeg pobjednika turnira braniće velemajstor i član ŠK 'Bosna' Sarajevo Borki Predojević.


(Miralemb, 16.03.12.)
Untitled Document KARATE KLUB 'DOBOJ JUG'
ŠESNAEST KANDIDATA POLAGALO ISPITE
U organizaciji Katare kluba 'Doboj Jug', a uz prethodnu saglasnost Karate saveza FBiH 19 .oktobra 2011.godine u prostorijama sportske dvorane OŠ '21. Mart' u Matuzićima održano polaganje za učenička zvanja.
Polaganju je pristupilo 16 kandidata, od kojih su tri uspješno položili ispit za žuti pojas - 9. kyu, dok je preostalih 13 kandidata uspješno položilo ispit za oranž pojas - 8. kyu.
Više detalja možete pogledati na FACEBOOK-stranici 'Karate klub Doboj Jug'.

(23.10.11.)

Untitled Document

 

TURNIR ZA MLAĐE UZRASTE

Untitled Document

USPJEH TAKMIČARA KARATE KLUBA

Takmičari našeg Kluba su u subotu, 17.09.2011. godine, nastupili na takmičenju organizovanom od strane KBS "ORKKA" Lukavac. Za naš Klub nastupili su:

 1. Jasmina Kavazović
 2. Edna Skulić
 3. Maida Muratović
 4. Dženita Zaimović
 5. Ajna Skulić
 6. Emrita Ahmetović i
 7. Ednan Skulić

Navedeni takmičari u konkurenciji od 250 takmičara iz 20 klubova osvojili su pet medalja i to: tri srebrene i dvije bronačane. U narednom mjesecu planirano je i polaganje za viša zvanja, a o tačnom terminu naknadno ćemo Vas obavijestiti.

Untitled Document

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE

Ordžane su 3. Međukantonalne - Međužupanijske sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u Livnu, 19÷21.08.2011. Ekipa ZDK-a je osvojila prvo mjesto u atletskom višeboju , premoćno nad ostalim učesnicima sa osvojenih 55 poena, kao nikada ranije! Osvojeno je i prvo mjesto na turniru u šahu bez izgubljene partije. Ekipu ZDK su činili takmičari iz Doboj-Juga, Zenice i Zavidovića. U ekipi udruženja Doboj Juga učestvovali su: Edib Skulić, Rukib Škiljo i Dževada Tukić.

Pojedinačni rezltati članova ekipe Doboj Juga su:

•  Bacanje kugle, F-53: Skulić Edib, 2. mjesto, bronzana medalja,
•  Bacanje koplja, F-53: Skulić Edib, 1. mjesto, zlatna medalja
•  Bacanje kugle, F-54: Škiljo Rukib, 1. mjesto, zlatna medalja
•  Bacanje koplja, F-54: Škiljo Rukib, 2. mjesto, bronzana medalja,
•  Bacanje diska, F-54: Škiljo Rukib, 2. mjesto, bronzana medalja
•  Bacanje kugle, žene, F-53: Tukić Dževada, 1. mjesto, zlatna medalja,
•  Bacanje koplja, žene, F-53: Tukić Dževada, 2.mjesto, bronzana medalja,
•  Bacanje diska, žene, F-53: Tukić Dževada, 3. mjesto, srebrna medalja

Na 3. Međukantonalnom takmičenju su učestvovale ekipe iz osam kantona sa takmičarima iz 18 općinskih i/ili kantonalnih udruženja. Domaćin takmičenja je bila Udruga paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Livanjskoga kantona. Takmičenja je otvorio predsjednik Federacije BiH, gospodin Živko Budimir, koji se prije zvaničnoga proglašenja takmičenja otvorenim, pojedinačno pozdravio sa svim takmičarkama i takmičarima, poželivši im dobar uspjeh i pažnju da se ne povrijede. Takmičenja su održana u atletskim višeboju: utrke u invalidskim kolicima na 100, 200 i 400 m, te bacanju diska, kugle i koplja. Nakon takmičenja u atletskom višeboju, održan je turnir u šahu.

Zahvaljujemo se Općinskom načelniku što nas je finansijski podržao kako bi uzeli učešće na ovom za nas važnom sportskom takmičenju.

Predsjednik udruženja:
Edib Skulić

Untitled Document

'Da se ne zaboravi'
Četvrti malonogometni memorijalni turnir u Mravićima

POBJEDNIK EKIPA PRIDJELA

Malonogometašima Ševarlija drugo, a ekipi 'Glavice' iz Doboja treće mjesto

U nedjelju 21.avgusta u Mravićima na poligonu ispred Doma kulture održan je Četvrti memorijalni malonogometni turnir pod nazivom 'Da se ne zaboravi'.Turnir je posvećen sjećanju na herojsku akciju pripadnika '203-Slavne motorizovane brigade Doboj-Bosna' koja je 21.avgusta 1993.godine briljantno zaustavila agresorski napad na Mraviće.Tom prilikom neprijatelju, koji je poslao svoje vojnike u smrt preko r.Bosne naneseni su ogromni gubici, tako da mu nikada više nije palo na pamet da poduzima bilo kakve akcije na prostorima Mravića. Na žalost u odbijanju ovog napada poginuo je borac Jupić Redžo zvani Ije, dok je dvadesetak pripadnika ARBiH ranjeno.

Memorijalni turnir posvećen sjećanjima na 21. avgust se održava četiri godine zaredom.Od ove godine, zahvaljujući generalnom sponzoru turnira Općini Doboj Jug pobjedniku ekipi Pridjela je uručen pehar u trajno vlasništvo i prijelazni turnirski pehar. Pridjel je u finalu bio bolčji od ekipe Ševarlija. Treće mjesto je pripalo ekipi 'Glavice' iz Doboja.Turnir je otvorio načelnik Općine Džavid Aličić zaželivši ekipama (a bilo ih je šest) mnogo sportske sreće.

 

Untitled Document

Karate klub Doboj Jug

TEK KRENULI, A DONOSE PREGRŠT MEDALJA
 

Karate klub 'Doboj Jug' osnovan je krajem marta 2011 godine. Trenutno broji oko 20-tak članova, od kojih su već svi uspješni tamičari. Treninzi se održavaju tri puta sedmično u Općinskoj sali u Matuzićima. Klub je registrovan u Karate savezu FBiH, koji je član Svjetske karate federacije (WKF), tako da su stečene diplome priznate diljem svijeta. Što se tiče rada ovog kluba, tačno je da su tek na početku, ali prvih uspješnih rezultata ne nedostaje. Naime, učešćem na tri turnira karatisti Doboj Juga osvojili su ukupno 26 medalja (2 zlatne, 9 srebrenih i 15 brončanih). Na prvom zvaničnom takmičenju održanom u Kaknju nastupilo je pet članica i to: Merima Bjelobrković, Skulić Ajna, Zaimović Dženita, Muratović Maida i Neila Hopić, koje su se sa istog vratile sa osvojenih pet brončanih medalja .Na takmičenju održanom 15.05.2011. godine u susjedstvu na Sivši u organizaciji K.K. 'Usora' nastupilo je 15 takmičara. Na navedenom takmičenju u konkurenciji od 25 klubova iz cijele BiH sa oko 250 takmičara, karatisti Doboj Juga osvojili su ukupno 16 medalja i to: 1 zlatnu, 8 srebrenih i 7 bronačnih. Na tamičenju održanom 11.06.2011. godine u organizaciji K.K. 'Orhideja' Novi Travnik boje Kluba branile su: Merima Bjelobrković, Skulić Ajna, Zaimović Dženita, Skulić Edna i Kavazović Jasmina. U konkurenciji od oko 300 takmičara iz 26 klubova iz BiH članice Doboj Juga osvojile su pet medalja i to: 1 zlatnu, 1 srebrenu i 3 brončane. Naredni upis novih članova je u septembru, pa se pozivaju svi zaljubljenici karatea da se jave, jer su svi dobrodošli ..Više informacija na pogledajte na stranici na Facebooku po nazivom Karate klub Doboj Jug. I na kraju Karate klub se zahvaljuje Džavidu Aličiću, Načelniku Općine Doboj Jug, Kurbašić Sulejmanu, preduzeću E&E gas d.o.o. Matuzići, Knjigovodstvenom servisu 'K&K' Matuzići, Muji Avdiću, svim roditeljima naših članova, kao i svim drugim koji su nas u proteklom periodu (a nadamo se i u budućnosti) nesebično podržali.....

 

 

 

 

Untitled Document

Održano Udruženjsko takmičenje
u ulovu ribe

NAJBOLJI ŠKILJO IBRAHIM-BRAJČE

Protekle sedmice na uređenim stazama desne obale rijeke Usore USR 'Kulina' Doboj Jug je održalo redovno udruženjsko takmičenje za ovu sezonu. Od ukupno tridesetak sportskih ribolovaca-članova ovog udruženja učešće je uzelo pet pionira i jedna pionirka,te dvadeset jedan senior. Ostalo su bili veterani. S obzirom da je voda bila nešto veća i neprikladna, ovo takmičenje se ipak održalo. Najveći izlov je imao Škiljo Ibrahim-Brajče koji je osvijoo prvo mjesto. Drugi je bio Tukić Nermin,dok je za nijansu slabiji na trećoj poziciji bio Emir Hodžić. Oni su stekli pravo učešća na prestojećem kantonalnom takmičenju. Inače, atmosfera koja je pratila ovo natjecanje je bila za svaku pohvalu. Glavni sudija Nijaz Hadžikadunić-Zike apsulutno nije imao primjedbi ,jer se sve dešavalo po pravilniku ovog takmičenjua. Završetak takmičenja je nastavljen uz obavezno druženje i janjetinu koja se posluživala pod nedavno napravljenoj ribarskoj nadstrešnici. Ribarima su se nakratko pridružili poslanik u Skupštini ZDK Senaid Begić te ministar u Ministarstvu za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline prof. Raif Seferović.

(miralemB, 05. maj 2011.)

Untitled Document


KICKBOXING CLUB 'FIGHTER-DOBOJ JUG'
IMA ŠAMPIONE BOSNE I HERCEGOVINE

 

Selmir Delić (Doboj Jug) prvak BiH u kickboxingu.I ove godine kickboxing club "Fighter-Doboj Jug" krenuo je u uspješnu takmičarsku sezonu.

26.02.2011.god. u Ilidži kod Sarajeva na internacionalnom turniru 'Ilidža Open 2011, i trofej grada Sarajeva' osvojene su: 1 zlatna i 3 srebrene medalje. Pored uobičajenih boraca koji su do sada nastupali posebno se još istaknuo Maid Muratović mlađi kadet koji tek stasava osvojivši srebrenu medalju.

12.03.2011. god. U Ilijašu na državnom prvenstvu u disciplinama semi contact i full contact osvojene su 1 zlatna i 2 bronzne medalje. Mustafa Ogrić osvojivši zlatnu medalju postaje juniorski prvak BiH u full contactu u kategoriji +91 kg.

19.03.2011. god. u Brčkom na internacionalnom kupu u light contactu i low kick-u KBK 'Fighter - Doboj Jug' osvaja 3 zlatna medalje. Osvajači medalja su Smail Sprečo sa 1 zlatnom i Selmir Delić sa 2 zlatne medalje u light contactu. Selmir Delić nastupio je u 2 kategorije ( -47 kg i -52 kg) i u obje kategorije osvojio po jednu zlatnu medalju. Zbog toga ga je specijalni žiri turnira proglasio najboljim kadetom turnira i nagradio peharom najboljeg kadeta u light contactu za ovaj turnir.

Mustafa Ogrić (Doboj Jug) prvak BiH u full contactu i low kicku. A onda 23.04.2011. god . KBK 'Fighter-Doboj Jug' predstavio se na državnom prvenstvu u kickboxingu u Bihaću u najzahtjevnijim disciplinama light contactu i low kicku. Predstavljeni sa juniorima: Mustafom Ogrićem (+91 kg), Bahrijom Alić (-55 kg) i Ahmetom Ogrićem (-57 kg), te kadetima: Smail Sprečo (-63 kg) Maidom Muratovićem (-37 kg) te Selmirom Delić koji je radio u 2 kategorije (-52 kg i -57 kg), postignuti su rezultati koji će biti zabilježeni u istoriji samog postojanja ovog kluba. U konkurenciji 224 takmičara iz 35 klubova BiH bronzane medalje osvojili su: Smail Sprečo, Bahrija Alić i Ahmet Ogrić. Mustafa Ogrić osvaja 2 zlatne medalje ( u light contactu a i u low kicku) te postaje juniorski prvak BiH u light contactu i low kicku u kategoriji +91 kg.

Selmir Delić osvaja 2 zlatne medalje u light contactu i to u kategorijama -52 kg i -57 kg, te postaje kadetski prvak BiH u kickboxingu (light contactu) u kategoriji -52 i -57 kg. Zbog 6 borbi koliko je imao i koje je sve pobijedio, Selmir Delić, proglašen je najboljim kadetom u light contactu za 2011. godinu i nagrađen peharom najboljeg kadeta u light contactu. Ruka boraca iz Doboj Juga više je puta bila podignuta na proglašenju pobjednika u Bihaću. Treba još istaknuti da je Mustafa Ogrić u disciplini low kick u finalu prekidom u 1. rundi pobijedio Alexu Savovića iz B. Luke. Predsjednik KBK 'Fighter-Doboj Jug' Sabahudin Delić istaknuo nam je da su ovi rezultati nagrada za veliki trud koji su on i Muris Sprečo kao treneri ovog kluba uložili do sada, i da će se za njihove borca tek čuti. Velika zahvala pripada i načelniku općine Džavidu Aličuću bez čije pomoći i razumijevanja ovi rezultati ne bi bili mogući, istaknuo je Sabahudin Delić, jer potpora nam je potreba u svakom pogledu.Naravno ima i prijatelja kluba koji su pomagali. Bez svih njih mi ne bi smo imali sada 2 državna prvaka. A to je za našu malu općinu zaista veliki uspjeh. Hvala svima koji su pomogli jer dio ste jednog zaista velikog sporstskog uspijeha, na kraju nam je kazao Sabahudin Delić.

Untitled Document

Kadetsko prvenstvo u šahu u ZDK

U KATEGORIJI OD 12 DO 14 GODINA,
AMILA ČABRIĆ IZ ŠK DOBOJ JUG PRVA

Amila Čabrić i Borki Predojević upoznali se na IX šahovskom turniru OPEN DOBOJ JUG 2011 u Doboj Jugu

Na Šestom kadetskom prvenstvu u šahu koje je odigrano proteklog vikenda u Visokom učestvovalo je osam šahovskih klubova iz ZE-DO kantona. Boje Šahovskog kluba 'Doboj Jug' branili su dvojica Zajimovića, Ferid i Admir u kategoriji do 16 godina, te kadetkinja Amila Čabrić u kategoriji od 12 do 14 godina. Sa šest poena Ferid Zajimović je zauzeo četvrto, a Admir peto mjesto sa poenom manje, dok je Amila Čabrić u konkurenciji od šest takmičara u svojoj grupi bila ubjedljivo najbolja. Kadeti su se natjecali u deset klasifikacionih grupa. Tempo igre je bio 15 minuta po igraču. Igralo se po Švicarskom sistemu.Glavne sudije su bili Fahrudin Ćerim i Halid Bajramović.

Untitled Document

Doboj Jug, završnica Prve 'B' lige
u stonom tenisu

U PRVU 'A'LIGU IDU STK 'ŽIVINECE '94' I BUGOJNO

Na završno,četvrtom po redu klupskom turniru u Prvoj 'B' ligi u stonom tenisu u kome je domaćin bio Stonoteniski klub 'Doboj Jug' od deset ekipa koliko se takmiči u ovom natjecanju učestvovalo je devet. Ekipa STK SPIN Zenica iz nepoznatih razloga se nije odazvala. Šaban Mujić, glavni sudija i delegat ovog takmičenja je kazao da su u završnici ovog natjecanja odlučivale nijanse, tako da su ljubitelji stonog tenisa u Doboj Jugu uživali u svih šest kola koliko se igralo na ovom četvrtom i ujedno posljednjem natjecanje u Prvoj 'B' ligi u sezoni 2010/2011.

Prema očekivanjima STK 'Živinice ' 94' je zauzeo vodeće mjesto, a u finalnim borbama savladali su STK 'Bugojno' sa rezultatom 3:2. Kako su ranije na turnirima u Mostaru, Goraždu i Banja Luci Bugojanci obezbjedili dovoljuno bodova, ove dvije ekipe će se u nastavku tamičenjua boriti za što bolji plasman u stonoteniskoj Prvoj 'A' ligi.

Za ekipu STK 'Živinice '94', pobjednika završnice takmičenja u Doboj Jugu igrali su braća blizanci Enis i Admir, Enis Livadić i Admir Halilović. Njihov trener Mumamed Dedić je zadovoljan nastupom i daljim plasmanom, tačnije povratkom u Premijer ligu(lani ispali).Izjavio je da tek predstoje još veće obaveze,pogotovo pojačani treninzi i osvježavanje ekipe, jer će nijanse odlučivati u ovom rangu takmičenja.

Ekipa Teočaka je na posljednjem mjestu,dok je tek STK 'Doboj Jug' koji se takmiči u Prvoj 'B' ligi tek godinu dana zauzeo šesto mjesto, što se smatra velikim uspjehom, kazali su nam iz uprave ovog kluba.

-----------

Braća Enis i Admir Mujačić

DOBOJ JUG NAM JE SRETAN

Lani,dok smo nas dvojica bili u realiti-showu 'Veliki brat' na naše iznenađenje naš Satonoteniski klub 'Živinice '94' je ispao iz premijer lige. Naši momci su danas zapeli kao nikada i donijeli Živinicama tirulu prvaka, sa samim time i vraćanje u viši rang, tamo gdje nam je i mjesto. Zato smatramo da nam je Doboj Jug jako sretan, kazali su blizanci Mujačići.

Njihov predsjednik kluba Hajdarbegović Muhamed takođe nije krio zadovoljstvo, čestitao je treneru i kompletnoj ekipi, jer su,kako je kazao jednostavno u svim mečevima u Doboj Jugu briljirali.


(MiralemB, 10.04.11.)

Untitled Document

Kick boxing klub 'Fighter' Doboj Jug

DONIJELI DVA SREBRA I JEDNU BRONZU SA
CROATIA OPEN FINAL FIGHT 2010 IZ RIJEKE

Selmir DeličSmail SprečoŠta reći, nego čestitke za sve bolje karatiste Kick boxing kluba 'Figheri' Doboj Jug, jer su osvjetlali ne samo obraz i ponos kao predstavnici Općine Doboj Jug, već i države Bosne i Hercegovine.Na ovom prestižnom Međunarodnom šampionatu na kome je učestvovalo ni manje ni više nego osamstotina takmičara iz više zemalja Evrope (Hrvatska, Njemačka, Italija, Mađarska, Poljska,Slovenija,Srbija, Crna Gora i BiH), troje učesnika ovog kluba osvojili su dvije srebrne i jednu bronzanu medalju.Takmičili su se u dispciplinama semi contakt, light contakt, full contakt i low kick box. Predstavnici 'Fightera' iz Doboj Juga, stariji kadeti Selmir Delić (do 47 kg) i Smail Sprečo (do 63 kg), te juniorka Bahrija Alić (do 55 kg), takmičili su se u light contaktu. Konkurencija za medalje je bila izuzetno jaka, pa su osvojene medalje malte-ne vrijedne zlata. Selmir Delić i Bahrija Alić okitili su se srebrom, dok je Smail Sprečo osvojio bronzu. Ući u finalne borbe je vrhunac, a to se posrećilo Deliću i Alićevoj.Selmira Delića je povreda spriječila da osvoji zlatnu medalju. Sa povređenom nogom dominirao je u borbama i pružio je čvrst i jak otpor u četvrtfinalnoj borbi u kojoj se sastao sa predstavnikom KK 'Kvarner' Rijeka Arminom Kušmićem, te u polufinalu sa Italijanskim predstavnikom Devidom Pintoreom.

Bahrija AlićInače Selmir Delić je ove godine pokazao da se radi o vrlo talentovanom i zapaženom takmičaru koji ima briljantne rezultate. Osvojio je pet zlatnih medalja (Ilidža,Tešanj, Odžak,Prnjavor i Sarajevo, te bronzana iz Posušja), a u kolekciju ovogodišnjih medalja stavio je srebrenu iz Rijeke. Rezultati ne dolaze sami po sebi, već su trud upornog rada i zalaganja trenera kluba, prije svega Sabahudina Delića, te podršci Općine Doboj Jug na čelu sa načelnikom Džavidom Aličićem.

(MiralemB, 17.12.10)

Untitled Document

Stižu čestitke Kick boxing klubu Fighter Doboj Jug  

SA DVA NASTUPA SEDAM ZLATNIH, JEDNO SREBRO I JEDNA BRONZA


Prošlomjesečni nastup na Otvorenom kupu RS-a u kick boksu u Prnjavoru gdje su 16. oktobra u vrlo jakoj konkurenciji osvojili tri zlatne medalje (dvije u full kontaktu i jedna u light kontaktu), bila je uvertira takmičarima ovog mladog kluba borilačkih sportova iz Doboj Juga na Intrenacionalnom kick boxing kupu 'Open Sarajevo 2010' , jer su na ovom prvenstvu osvojili četiri zlatne, jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju.
Definitivno u vrsne borce ovog sporta izrasli su Selmir Delić, Smail Sprečo, Mustafa i Ahmet Ogrić, Hamdo Halilović, te mlada i perspektivna karatistkinja Bahrija Alić.
Kako nam je saopštio jedan od trenera ovog kluba Sabahudin Delić, uskoro za Rijeku (Republika Hrvatska) treba da ode najodabranija ekipa ovog kluba na predstojeće prvenstvo Croatia Open final fajt koje će se održati narednog mjeseca,tačnije jedanaestog decembra. Na adresu kluba neprestanop stiču pohvale i čestitke, a najdraža im je od Karate Saveza Bosine i Hercegovine.

Untitled Document

LO 'Srndać' Doboj Jug  

NAKON LOVA,DRUŽENJE ZA NEZABORAV

Desetog oktobra zvanično je otpočela je sezona lova na sitnu divljač. Članovi LO 'Srndać' spremno su dočekali sezonu ugostivši brojne prijetelje - lovce iz više krajeva naše zemlje. Posebno upečatljivo druženje dogodilo se drugog vikenda od početka lovne sezone, jer su lovcima Doboj Juga u goste došle kolege iz Vareša, predvođene načelnikom općine, lovcem Hamdom Fatićem, te lovcima iz Republike Hrvatske, tačnije članovima LO 'Imotska Krajina' iz istoimenog mjesta. Nakon obilaska lovišta i ustreljenja nekoliko fazana i prepelica, lovci su nastavili druženje pod nastrešnicama Lovačke Organizacije 'Srndać', Lovačke Sekcije Matuzići u poljima pored rijeke Usore.

Zajednicki snimak


Kao što to i priliči, domaćin kolegi iz Vareša je bio načelnik Općine Doboj Jug Džavid Aličić, koji je takođe član ove organizacije. Marko iz Vareša je pravio ugođaj svirajući na violini, dok su se domaćini trudili (i vrlo uspješno obavili posao) da svim gostima i članovima LO 'Srndać' ne nedostaje logistike. Sve u svemu, jedno lijepo nedjeljno druženje za koje su rekli, posebno gosti iz Vareša i Imotskog da će se dugo pamtiti i da će domaćine, članove LO 'Srndać' Doboj Jug uskoro pozvati u svoja lovišta. Predsjednik Osman - Ramo Muratović se zahvalio gostima na dolasku, kazavši da će se rado odazvati i na njihove pozive, jer su najveći dobitak ovakvih sastajanja upravo čvrsta prijateljstva i nepokidane veze.

Načelnici Doboj Juga i Vareša zajedno razmjenjuju iskustva Marko iz Vareša zabavljao prisutne svirajući violinu
Lovci iz Imotskog,Ante i Luka u društvu sa Mehmedalijom Zajimovićem
Mala povreda glave Željke Zovke prilikom ulaska u vlastito auto nije poremetila

Untitled Document

Počeo šampionat u Kantonalnoj ligi NS ZDK

NK GRADINA PORAŽENA NA GOSTOVANJU KOD KOMŠIJA IZ MAKLJENOVCA

Nedjelja, 22.avgust 2010. godine je za sport Doboj Juga zasigurno povjesni dan ,jer se na stadionu NK 'Proleter' iz Makljenovca odigrala prva ligaška utakmica NK 'Gradina' Doboj Jug sa susjedima u okviru Prvog kola Kantonalne lige NS ZDK u koju se ovaj klub vratio nakon desetak godina mirovanja. Bez obzira na toplo vrijeme(i na činjenicu što je Ramazan), blizu dvjesta posjetilaca iz Doboj Juga, uz još toliko domaćih navijača došlo je da bodri svoje simpatizere. Na samom startu ove fudbalske priče sve je izgledalo 'nestvarno'. Dobar doček od strane komšija, prijatna atmosfera i navijanje, te žarka želja da se što bolje i ljepše zaigra lopta. U početnih pola sata, ekipa iz Doboj Juga se nametala igrom, pa je bilo pitanje kada će postići gol, što se desetak minuta pred odlazak na poluvrijeme i obistinilo .Radost nogometaša NK 'Gradine' je kratko trajala, jer su Makljenovčani prije odlaska na odmor uspjeli izjednačiti, a potom početkom drugog poluvremena preokrenuti rezultat u svoju korist(2:1). Zahvaljujući iskustvu , domaćini su preuzeli inicijativu i u prvih deset minuta nastavka zabili i treći gol za konačnih 3:1.

Na kraju treba konstatovati da su mladi nogometaši 'Gradine' pokazali želju za igrom, naročito na individualnom planu, jer su, u nastojanju da loptu imaju što duže u nogama često je gubili i dovodili odbranu kluba u teška iskušenja, pa je zahvaljujući golmanu na par izvrsnih odbrana izbjegnut veći poraz. Osim toga igrači 'Gradine' su vidno pokazali neiskustvo 'izgarajući u igri', odnosno znali su zastajati na uzvike rezervnih igrača i članova tima domaćina, a da se pri tome sudijska pištaljka nije oglašavala. Uz nekoliko žutih kartona na obje strane, glavni sudija iz Tešnja je tolerisao grubu igru i na iznenađenje oko četiristotine gledalaca u par navrata mijenjao svoje odluke. Sve u svemu,na stručnom štabu NK 'Gradine' tek predstoji obaveza da radi sa igračima, kako na kolektivnoj igri, tako posebno na planu discipline, pri čemu na prvo mjesto mora doći pedagoški rad.

 

 

Untitled Document

NK Gradina Doboj Jug  

ODRŽAN SASTANAK UPRAVNOG ODBORA


Očito je da nogometaši NK 'Gradine' Doboj Jug jedva čekaju ponovno vraćanje na zeleni tepih, jer ih već u nedjelju u prvom kolu u 17 sati čeka prvi ligaški susret u Kantonalnoj ligi Nogometnog Saveza ZE-DO kantona na gostovanju kod komšija, NK 'Proleter' iz Makljenovca. Svakako vraćanje u ligaško takmičenje ulijeva optimizam,pa će-vjerujemo publika na stadionu pored Usore u Makljenovcu imati priliku vidjeti dobar nogomet i atraktivnu igru. Na stručnom štabu ekipe je velika obaveza da pripremi igrače, pogotovo da 'ne izgore' na terenu, već da igraju disciplinovano i najbolje što mogu. Uprava kluba i na ovaj način poziva 'fanove' NK 'Gradine' da ih prate na njihovim nastupima, te da fer i korektno navijaju za našu ekipu koja itekako ima ozbiljne ambicije za što bolji plasman na tabeli.

Untitled Document

I ove godine 'Sport za sve'

ORGANIZUJU ŠKOLU PLIVANJANa bazenima 'Copakabana' u Tešanjci od 9. avgusta izvodi se petodnevna škola plivanja za djecu - neplivače iz Doboj Juga. Ovu, itekako značajnu aktivnost podržala je Općina Doboj Jug, ali i vlasnik bazena Boro Ćosić koji je ustupio ove objekte društvu 'Sport za sve' iz Doboj Juga pod veoma povoljnim uslovima.
Prof. Mujo Avdić je rekao da je i ove godine dnevno na bazenima oko stotinjak dječaka i djevojčica, te uz njih nekoliko instruktora plivanja, uglavnom mladih svršenih studenata i nastavnika tjelesnog odgoja. Velika je stvar naučiti dijete da pliva,jer se na našem širem području često dešava da rijeke,jezera ili more uzmu danak za neplivače. Stoga je potez lokalne zajednice, ali i ove nevladine organizacije, izuzetno važan i treba ga redovno nastavljati i podržavati.

Untitled Document

NK ' GRADINA ' DOBOJ JUG
PONOVO U LIGAŠKOM NATJECANJU

Nakon više od godinu dana,od kada je grupa entuzijasta i ljubitelja nogometa iz Doboj Juga pokrenula aktivnosti oko oživljavanja nogometnog kluba 'Gradina' Doboj Jug, sve istinske zaljubljenike u nogomet na ovim prostorima je obradovala vijest da je klub nakon raznih administrativnih procedura primljen u NS ZE-DO Kantona i N/F S BiH.
Kako nam je rekao Senaid Begić , predsjednik Skupštine NK Gradina , zahvaljujući prije svih zalaganju predsjednika Upravnog odbora NK 'Gradina' Muhameda Kurbašić a , klub je na sjednici Komisije za registraciju NS ZE-DO Kantona krajem juna ove godine primljen u članstvo ovog Saveza, sa svim pravima i obavezama utvrđenim Statutom i drugim normativnim aktima NS ZE-DO Kantona i N/F Saveza BiH. Klub će učestvovati u Kantonalnoj ligi NS ZE-DO Kantona za takmičarsku 2010/2011. godinu. Privremeno je riješen i problem stadiona, a domaće utakmice klub će igrati na stadionu NK 'NAPREDAK' u Šijama. Prvu utakmicu Gradina će igrati 22.08. u 17,00 sati kao gost protiv NK 'Proleter' iz Makljenovca, a sedam dana poslije 29.08. takođe igra gostujuću utakmicu u Olovu protiv NK 'Stupčanica' . Prvu utakmicu u ulozi domaćina Gradina će imati u trećem kolu kada će na stadionu u Šijama ugostiti ekipu NK 'Nemila' iz Nemile. Jesenji dio lige se završava 31.10. utakmicom 11 kola u kojoj Gradina dočekuje NK 'Omladinac'.
Inače liga NS ZE-DO Kantona broji 12 klubova, a pored Gradine za jesenji dio takmičarske sezone 2010/2011 su prijavljeni i slijedeći klubovi : Rudar iz Zenice, Stupčanica iz Olova, Vis iz Kosove ,Napredak iz Šija, Šeher iz Novog Šehera, Zmaj iz B.Mahale, Omladinac iz Poriječana, Proleter iz Makljenovca, Vareš , Nemila i Moštre.
U vezi sa radom kluba , kako kaže Begić ,za sada skoro sve funkcioniše u skladu sa planom, obzirom da aktivnim treninzima prisustvuje 30-tak igrača od kojih je 19 prijavljeno i registrovano za takmičenje. Trenutno se radi na registraciji još pet igrača koji su ranije igrali za druge klubove. Treninzi se obavljaju pet puta sedmično na dvije lokacije jedna u Mravićima na starom stadionu Gradine a druga na stadionu 'BH BARSE' na Karušama. Trener NK 'Gradina' je Mensur Aličić prof. tjelesnog i zdravstvenog odgoja, inače nosilac UEFA A licence za trenere. Klub u sklopu 'Doma kulture' u Matuzićima , zahvaljujući općini, koristi i prostorije za okupljanje, druženje i sastanke popularnu ' Klubanu ' , u kojoj je najzaduženija i najodgovornija osoba koordinator za rad kluba Rasim Skula .

Urađen je veliki posao do danas,međutim pravi izazovi tek slijede kada nastupi takmičarski dio, kada se u ovu nogometnu priču trebamo i moramo uključiti svi,od općinskih struktura do građana ove općine, ljubitelja sporta,privrednika i svih ostalih kojima je stalo do toga da imamo jedan nogometni klub. Vrijednost ove nogometne družine u vremenu i okolnostima u kojim živimo je neprocjenjiva, zato svaka čast onima koji su istrajali u ideji 'NK Gradine',a vrijeme će pokazati da li je njihov entuzijazam i trud bio uzaludan.

(priredio MiralemB,12.08.10)

Untitled Document

LD 'Kiseljak' Tešanj

LOVAČKIM GAĐANJIMA OBOGATILI MANIFESTACIJU TEŠANJSKO PROLJEĆE

Najboljim strijelcima pripala zaslužna priznanjaNajstariji i najmlađi takmičariU sklopu manifestacije "Tešanjsko ljeto 2010 i Dana otpora fašizmu" na Tešanjskom izletištu Kiseljak održano je lovačko ekipno i pojedinačno takmičenje u gađanju na glinene golubove u obje konkurencije. Učestvovalo je, naime, 150 takmičara iz desetak lovačkih društava BiH. U ekipnoj konkurenciji najbolji su bili predstavnici Lovačke organizacije "Srndać" Doboj Jug, drugi su takmičari Lovačke organizacije "Motajica" iz Dervente, dok su se na treće mjesto plasirali članovi Lovačke organizacije "Fazan" iz Doboja. U pojedinačnoj konkurenciji najbolje lovačko oko i lovački pogled je imao Siniša Lisičić iz Dervente, koji je u raspucavanju nadvisio svoje proitvnike i tako osvojio prvo mjesto. Drugoplasirani je Vehid Muratović iz Doboj Juga, dok se na treće mjesto plasirao Boro Nović, takodjer lovac iz Dervente. U ženskoj konkurenciji najuspješnija je bila takmičarka Edina Hodžić iz Tešnja. U konkurenciji veterana najbolje rezultate je postigao Želimir Dušanić iz Teslića, dok je u konkurenciji podmlatka najuspješniji bio Igor Kovačević iz Doboja. Na ovom druženju najstariji učesnik bio je Enver Korajlić iz Tešnja, dok je za najmladjeg učesnika proglašen Rašid Puzić, rodjen 1997. godine u Odžaku.

Untitled Document

Uz Visokom na Kantonalnom pojedinačnom prvenstvu
u šahu za juniore i kadete

ŠAHISTI DOBOJ JUGA OSVJETLALI OBRAZ

Na pojedinačnom kantonalnom prvenstvu u šahu za kadete i juniore za 2010.godinu koje je održano u Visokom u nedjelju 11. aprila, šahisti ŠK Doboj Jug su osvjetlali obraz. Među sedamdeset učesnika iz svih općina, šahista ŠK Doboj Jug Nedim Skula u kategoriji kadeta do 12 godina osvojio je PRVO mjesto. U kategoriji kadeta do 16 godina briljirali su Ferid Zajimović koji je osvojio drugu poziciju, te Vedad Hadžić koji se plasirao na petom mjestu. Odmah do Hadžića na šestoj poziciji našao se Admir Zajimović, te na taj način potvrdili da su mladi šahisti ŠK Doboj Jug pri samom vrhu u ovoj disciplini na kantonalnom njivou.

Kako se prvenstvo igralo po Bergerovom sistemu (svako sa svakim) pri tempu igre od 15 minuta, sve partije su bile vrlo dinamične i uzbudljive, kazao je trener ŠK Doboj Jug Osman Hopić ,naglasivši da se već na Vlašiću 22.aprila igra Federalno prvenstvo u šahu. Hoće li ŠK Doboj Jug učestvovati sa svojim predstavnicima na ovom prvenstvu,još je neizvjesno jer sve ovisi o financijskim sredstvima kojih u ovom trenutku ovaj klub nema.Treba reći da resorno ministartvo nauke,kulture i sporta ovom klubu nije doznačilo odobrena sredstva iz 2009. godine, tako das će se šahisti Doboj Juga morati isključivo osloniti na vlastito odricanje ili na podršku lokalne zajednice.

Untitled Document

Lovačka organizacija 'Srndać' Doboj Jug

OBILJEŽILI TRIDESET GODINA SPORTSKOG LOVA

U sklopu 'Martovskih svečanosti Doboj Jug 2010' koje su posvećene danu istoimene općine, Lovačka organizacija 'Srndać' tradicionalnim takmičenjem u gađanju sačmaricom na stabilnu metu i takmičenjem na glinene godine, proslavila je svojevrsni jubilej-tridesetu godišnjicu ovog natjecanja. I ove godine lovcima Doboj Juga pridružilo se oko dvije stotine lovaca iz petnaest gradova naše zemlje.

Prvo mjesto u gađanju na stabilnu metu osvojio je lovac Izudin Durmišević iz Blatnice kod Teslića. Drugu poziciju zauzeo je Franjo Iličić iz Vareša, dok je treća pripala Elviru Omerčiću iz Klokotnice (Doboj Istok).

Najbolji u gađanju glinenih golubova je bio Vehid Muratović član LO 'Srndać' Doboj Jug, dok je na drugoj poziciji po skinutim golibovima bio Ismet Suljaković iz Maglaja. Treća nagrada u ovoj disciplini takođe je pripala članu domaće ekipe Vehidu Muratoviću.

Nakon što su im uručena vrijedna priznanja, lovci su nastavili druženje uz lovački pasulj, pjesmu, muziku i tombolu.

Untitled Document

Osmi turnir u šahu 'Open Doboj Jug 2010'
za 'Martovske svečanosti Doboj Jug 2010'

ŠAH: 'Open Doboj Jug 2010'

Ovogodišnji , osmi po redu otvoreni šahovski turnir 'Open Doboj jug' privukao je pedesetpet takmičara iz petnaest gradova naše zemlje. Od ukupnog broja učesnika, dvadesetjedan takmičar je bio sa rejtingom. Od tog broja žena je bilo četiri. Zanimljivo je da su se i ove godine pojavila brojna zvučna šahovska imena ,kao što su velemajstor Milan Vukić iz Banja Luke, internacionalni majstori Dalibor Stojanović iz Bijeljine (član ŠK 'Bosna' Sarajevo) i Šahbaz Nurkić iz Tuzle, zatim Fide majstori Siniša Dujković i Igor Iveljić, te brojni majstorski kandidati. Po jakosti učesnika, turnir u Doboj jugu je potvrdio da spada u vodeća šahovska takmičenja u našoj zemlji, kazao je pokrovitelj turnira,općinski načelnik Džavid Aličić koji je otvorio takmičenje. Organizator ovog turnira, ŠK 'Doboj Jug' se pobrinuo da takmičenje protekne u najboljem redu. Pravila turnira,a igrao se ubrzani šah u devet kola po švicarskom sistemu učesnicima je saopštio i na turniru sudio Fide arbitar Boris Budimir.

Nakon skoro cjelodnevnog takmičenja sa sedam i po poena, prvo mjesto je zauzeo velemajstor Milan Vukić (Banja Luka)koji je na ovaj način odbranio titulu prošlogodišnjeg pobjednika. Drugu poziciju osvojio je internacionalni majstor Dalibor Stojanović (Bijeljina), dok je treću zauzeo majstorski kandidat Slobodan Kuzmanović iz Teslića.

Nagrade su dijeljene i u ostalim kategorijama. Tako je za najboljeg kadeta na turniru proglašen Srđan Jefić iz Doboja, dok je najbolje plasirani domaći kadet (član ŠK Doboj Jug) Ferid Zajimović. Nešić Dragana je najbolje plasirana žena-učesnica turnira, a Ferid Džaferović najbolje plasirani veteran.

Učesnici ovog takmičenja su se zahvalili domaćinu na dobroj organizaciji, poručivši mnogo većim sredinama u BiH, posebno onima koji imaju dugogodišnju tradiciju šaha da im ŠK Doboj Jug može biti uzor kako se i u malim mjestima mogu održavati velika takmičenja.

(MiralemB, 28.03.2010.)

Untitled Document

Održana izvještajno izborna skupština UGSR
Kulina Doboj Jug

IZABRANI ORGANI UDRUŽENJA

Skupština ribaraU Ribarskoj kući u Mravićima u subotu je održana Izvještajno-izborna skupština Udruženja građana, sportskih ribolovaca Kulina Doboj Jug. Nakon podnošenja i usvajanja izvještaja o radu, financijskog izvještaja, te plana i programa rada za 2010.godinu, Skupština je obavila izborne aktivnosti.U narednom četverogodišnjem mandatu predsjednik društva će biti Atif Hodžić koji je ujedno i predsjednik Udruženja privrednika ove općine. Za zamjenika predsjednika udruženja izabran je Sejfudin Tukić, dok će skupštinu voditi Damir Muminović. Predsjednik Takmičarske komisije će biti Nedžad Čabrić-Žabac, dok je predsjednik komisije za priznanja Rasim Tukić. I dalje poslove sekretara UGSR Kulina vodiće Nedim Tukić.Izabrana su i ostala radna tijela i komisije.

Sa ove skupštine upućen je apel članovima Udruženja Kulina da se moraju aktivnije uključivati u rad udruženja, kako se ne bi protiv njih poduzimale mjere poput opomena i isključenja iz članstva, naročito kada su u pitanju obaveze za redovno plaćanje članarina, odnosno vađenje ribarskih dozvola.

Jedno od ključnih pitanja koje se čulo na ovoj skupštini jesu pripreme udruženja za apliciranje na konkurs povodom dodjela koncesija nad vodoama, tačnije nad ribarskim zonama, gdje će udruženje zajednički nastupiti sa Tešnjacima, Kaloševićem i Jelašanima. Udruženje ribara Usora nije pokazalo interes,pa će ova udruženja zajednički aplicirati i za njihovu ribarsku zonu.


PREDATA ZAJEDNIČKA APLIKACIJA MINISTARSTVU ZA POLJOPRIVREDU,
VODOPRIVREDU I ŠUMARSTVO ZE-DO KANTONA

Sastanak predstavnika više udruženja radi zajedničke aplikacijeU ponedjeljak su predstavnici udruženja sportskih ribolovaca Doboj Jug, Tešanj-Jelah i Kalošević održali zajednički sastanak u ribarskoj kući u Mravićima na kome je prevladavala samo jedna tema: Aplikacija na konkurs za koncesiju nad vodama (ribarskim zonama) na području gazdovanja ovih udruženja. Sastanku se nisu odazvali predstavnici udruženja ribara Usora, tako da će pomenuta udruženja aplicirati i za ribolovnu zonu na području Općine Usora, kazano je na ovom sastanku. Treba istaći da su kriteriji za aplikacije izuzetno složeni. Udruženje ribara "Blinker" Kalošević raqspolaže sa 4 km ribolovne zone, Jelah-Tešanj sa 20 km (računajući i Usoru i Bosnu), Usora 12 km, te Doboj Jug 7 km.

Ukupne novčane obaveze za početak licitacije za ova udruženja su oko 3000 maraka, plus 1500 maraka za poribljavanje na godišnjem nivou.

Najezda ribara na obalama Usore u zoni ušćaInače, po prvi puta resorno ministarstvo za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo ZE-DO kantona rasapisuje javni poziv za koncesije,tako da će biti interesantno pratiti dalji razvoj događaja u ovoj oblasti,jer ima indicija da su se na pomenuti konkurs javila čak neka i fizička lica (Olovo i Maglaj).

OBALE PUNE RIBARA

Različiti vodostaji rijeka( veći nivo voda na r. Bosni u odnosu na r. Usoru), te pogodne vremenske prilike za ovo doba godine,rezultirale su da su obale rijeke Usore u posljedenje vrijeme duž njenog cijelog toka prepune ribarima.Voda rijeke Usore je znatno čišća, posebno u zoni ušća, pa je bogati riblji fond jednostavno preselio iz r. Bosne u Usoru. Ribe ima mnogo,pa se postavlja pitanje:jesu li ribari sportisti, ili mesari, te koliki je dozvoljen ulov. Prema nezvaničnim informacijama,neki ribari dolaze od ranih jutarnjih sati. Lovi se do 20 i više kg ribe. Najezda na rijeku Usoru nije samo od ribara sa regije Doboj, već i od ribara iz Lukavca, Tuzle, pa čak i Zvornika.

Untitled Document

Kick boxing klub
'Fighter' Doboj Jug

PRVI MEĐUNARODNI NASTUP DONIO MEDALJE

Zajednički snimakNedavno osnovani kick boxing klub 'Faghter' iz Doboj Juga ući će u anale ovog bosanskohercegovačkog borilačkog sporta, jer nije prošla ni godina dana od njihovog pojavljivanja na sportskoj sceni (klub osnovan u aprilu 2009. godine), a već su svoje vitrine okitili sa dvije zlatne, tri srebrene i deset bronzanih medalja.

Posljednji zapaženi nastup imali su dvanaestog decembra ove godine u Pakracu, Republika Hrvatska, na internacionalnom kick-boxing turniru 'Croatia-Open Final Fight' na komesu učestvovali predstavnici šest zemalja (Hrvatska, Italija,Slovenija, BiH, Mađarska i Bugarska) sa sedamstotinadvanaest takmičara iz osamdeset dva kluba. Takmičenje se odvijalo u četiri discipline:semi contact, light-contakt, full-contakt i low-kiku, za uzraste mlađi i stariji kadeti, juniori i seniori.

Fighteri Doboj Juga su se prestavili sa šest takmičara,Iza rezultata stoji disciplinovani rad starijih kadeta i light-contaktu i u super jakoj konkurenciji osvojili pet bronzanih medalja. U Doboj Jug bronzu su donijeli Irma Ćostović, do 65 kg, Amila Mrkanović, do 60 kg, Bahrija Alić, do 55 kg, Smail Sprečo do 52 kg i Selmir Delić,kategorija do 42 kg. Šestog takmičara, Adisa Šečića u kategoriji do 42 kg u četvrtfinalu zaustavio je predstavnik Slovenije, inače osvajač zlatne medalje.

Treneri kluba koji tek stasava Sabahudin Delić i Muris Sprečo ne kriju zadovoljstvo, jer obećavaju da će se o njihovim borcima tek čuti. Posebno zadovoljstvo i radost vidjelo se na licima ovih sportista kada ih je prilikom nedavnog treninga u Sali Doma kulture Matuzići posjetio načelnik Doboj Juga Džavid Aličić, bez čije pomoći, podrške i razumijevanja za ono što rade, rezultata ne bi bilo.

 

Untitled Document

Zaživio rad Nogometnog kluba
'Gradina' Doboj Jug

ODRŽALI OBNOVITELJSKU SKUPŠTINU

Detalj sa obnoviteljske skupštine NKTokom avgusta ratne 1994. godine u Mravićima je osnovan Nogometni klub 'Gradina' čiju okosnicu su sačinjavali igrači, tadašnji pripadnici '203-će S bbr Doboj-Bosna' ARBiH.

Nakon deblokade tadašnje teritorije pod kontrolom Operativne grupe 7-Jug ARBiH ,klub se uključuje u ligaška natjecanja u Kantonalnoj ligi N/F Saveza ZE-DO kantona, a u takmičarskoj sezoni 1996/97 zauzima drugo mjesto.

Nakon formiranja Općine Doboj Jug, klub će se preregistrovati u NK 'Gradinu'Doboj Jug. Bez obzira što nije imao sopstveno igralište i potrebnu infrastrukturu (utakmice su igrane na terenima izvan općine) ,klub je egzistirao, mada se suočavao sa nizom poteškoća. Prije svega došlo je do osipanja igračkog kadra. Javljaju se problemi oko nedostatka financijskih sredstava, problemi oko vođenja kluba itd,što je rezultiralo lošim rezultatima, pa se 2001.godine moralo odstupiti od ligaškog takmičenja. NK 'Gradina' je dvije godine zadržao mlade selekcije koje je uključivao u 'Dansku školu fudbala'. Takmičenja su se svodila na turnirska natjecanja. U nedostatku ozbiljnijeg pristupa u radu, klub je 'zamro', pa se o njemu prestalo i govoriti .

Sredinom ove godine grupa entuzijasta i zaljubljenika u nogomet na čelu sa Rasimom Skulom-Raletom formirala je Inicijativni odbor sa namjerom da pokrenu rad NK 'Gradina'. U svojoj inicijativi naglasili su da postoje elementarni uslovi za nastavak rada , kao što su igrački kadar (sve selekcije),oprema, treneri,a za početak koristio bi se teren škole fudbala 'BH Barca' na Karušama.

To su bili osnovni razlozi za sazivanje obnoviteljske skupštine NK 'Gradina' kojoj su prisustvovala pedesetdva delegata.Nakon podnošenja izvještaja na temu 'zašto se nije moglo dalje', skupština ga je usvojila, sa dva glasa protiv, te izabrala novo rukovodstvo. Dogovoreno je da se o svemu obavjesti načelnik općine,od koga će se tražiti podrška u radu,te da se u narednom periodu sastane upravni odbor koji će imenovati čelne ljude ovog kluba. Do takmičarske sezone 2010/11 klub će vršiti pripreme, te se prijaviti u kantonalna ligaška takmičenja.

(MiralemB, 02.11.09.)

A vrijeme leti...


 
Panoramio

FOTOGRAFIJEDOBOJ JUGA 
You Tube

DOBOJ JUG NAYOU TUBE 
Ankete

Dali je, po Vašem mišljenju, budžet Općine realan?

DA
NE
DjelomičnoRezultat glasanja
Predhodne ankete

Glasova: 81

 
Naši sponzoriTELESOFT computers Kraševo

Ganjgopetrol Doboj Jug

Mi vidimo sve 
Prognoza vremena

Sedmodnevne prognoze vremena za

Sarajevo
Zagreb
Beograd
Tuzla
Sl. Brod
Rijeka
Split
Dubrovnik
Mostar
Banja Luka


 

:: PHP-Nuke tema: www.nukemods.com © :: Obrada: www.telesoft.ba © ::